.

Drónfelvételek a núbiai piramisokrólAmikor az ember meghallja a piramis szót, valószínűleg szinte egyből az ősi egyiptomi vagy közép-amerikai piramisokra gondol, melyek a dzsungel fölé magasodnak. Észak-Szudánban található néhány 3000 éves piramis, és a National Geographic mérnöke Alan Turchik lenyűgöző felvételekkel mutatja be őket az egész világnak.
 

 
A piramisokat a mai napig rejtély övezi. Vannak elméletek, de senki sem tudja igazán, hogyan épültek, vagy pontosan kik építették őket és miért. Még talányosabb a struktúrák matematikai pontossága és csillagászati jelentősége. A több ezer évnyi erózió már megtette a magáét, de a szerkezetek még mindig figyelemre méltó állapotban vannak.

A núbiai piramisokat az ókori Kusita Királyság uralkodóinak idejében építették mintegy 800 évvel az egyiptomi piramisokat követően. Úgy gondolják, hogy megpróbálták utánozni az ókori egyiptomi piramisok kivitelezését, csak sokkal kisebb léptékben.

A Nílus-völgy, amely Núbia néven ismert, napjainkban Szudán területén található, amely három Kusita Királyságnak volt otthona az ókorban. Az első fővárosa Kerma volt (i.e. 2600-1520). A második központja Napata volt (i.e. 1000-300). Végül az utolsó hatalmi központ Meroe volt (i.e. 300 - i-sz. 300).

Kerma volt Núbia első központosított állama saját őshonos építészeti formákkal és temetkezési szokásokkal. Az utolsó két királyságot Napata-t és Meroe-t nagy mértében befolyásolta az ókori egyiptomi kultúra, gazdaság, politika és katonaság. A Kusita Királyságok ugyanakkor erős versenyt folytattak Egyiptommal gazdasági és katonai téren. Időszámításunk előtt 751-ben Piankhi kusita király megdöntötte a 24. dinasztiát, és uralkodása alatt egyesítette az egész Nílus-völgyet a deltától egészen Napata városáig. Piankhi és leszármazottai a 25. dinasztia fáraóiként uralkodtak. A napatai uralom Egyiptomban az asszír hódítással ért véget i.e. 650-ben.


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/O7tAuPi_azU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
újvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol