.

Drágább mint a Tesla Model SEgy igazi autóipari különlegesség talált gazdára Dániában. Egész pontosan egy 1905-ben készült, elektromos (!!) Woods Queen Victoria Brougham kelt el 94.548 amerikai dollárért.

A képeken látható járgány rendkívül jól mutatja be számunkra, hogyan néztek ki az autók a 20. század elején, amikor a különböző technológiák küzdöttek a népszerűségért. Egyben azt is világossá teszi, hogy a benzin nem számított mindig egyeduralkodónak az autózás világában. A mai lítium-ion hajtotta, elektromos csodaverdák előtt is léteztek elektromos hajtású járművek. A 20. század fordulóján a benzin csak harmadik lehetett a gőz és elektromosság után – mind teljesítményben mind népszerűségben. A benzines kocsikat büdösnek és lassúnak bélyegezték, sőt még beindítani is nehéz és veszélyes volt. Arról nem is beszélve, hogy mindig meg kellett vásárolni az üzemanyagot a gyógyszertárban…

Ezzel szemben az elektromosság vonzó volt, főleg a középkorú nők körében. Az elektromos autók tiszták, csendesek és kényelmesek voltak, sőt fizikai erő sem kellett a beindításhoz és működtetéshez, szereléshez. Nem csoda hát, hogy 1900-ban már nagyjából 30.000 elektromos járgány volt forgalomban.

A képeken látható autót az 1899-ben alapított Woods Motor Vehicle Company gyártotta. Elvileg ez az egyetlen, máig megmaradt Queen Victoria a világon. Még mindig, 110 év elteltével is működik, vezethető állapotban van, köszönhetően a mai modern elemeknek.

A belseje arról árulkodik, hogy ez egy igazi kétüléses luxusjárgány lehetett anno. A belső teret ugyanis végig finom bőr borítja és még egy üveg váza is díszíti. A fülke teteje elhúzható, tehát akár kabrióként is szolgálhat. Az pedig, hogy akár 48 km/h-val is lehet vele közlekedni, egészen elképesztő adat a korához képest.


     www.autopista.es

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol