.

Döntetlen: ellentmondó eredmények a titokzatos X bolygó keresésébenRégóta nagy talány, mi okozza az Uránusz és a Neptunusz mozgásában azokat a renellenességeket, amiket csak a naprendszer legszélén keringő nagyobb bolygó gravitációs hatásával lehetne megmagyarázni. Ezt a felfedezetlen, de időről-időre ismételten feltételezett égitestet nevezik X bolygónak.
A modern kori spekulációkat érdekessé teszik az ókori sumér irások fordításai, melyben a sumérok népük történetét kapcsolatba hozzák egy 3600 évenként megjelenő titokzatos bolygóval, ahonnan szerintük isteneik is származnak. Van egy afrikában élő nép, a dogonok, amelynek hagyományai azt tartják, e nélkül a bolygó nélkül a többi bolygó letérne pályájáról. (Rejtély, hogy ez az 500 ezres lélekszámú, leginkább kecske tenyésztéssel foglalkozó népcsoport, hogyan tett szert olyan csillagászati ismeretekre, amit csak az utóbbi 100-150 évben fedeztek a csillagászok.)

Néhány hete a NASA tanulmányban zárta ki, hogy létezne a Plutón túli titokzatos X bolygó. Ezt a WISE projekt adataira hivatkozva jelentették ki. Azonban spanyol csillagászok egy csoportja állítja azt, hogy nemcsak hogy létezik ilyen bolygó, hanem rögtön kettő is van belőle.

Az X bolygó létezését az Uránusz és a Neptunusz mozgásában felfedezett eltérések miatt feltételezték nagyon sokáig. Sok csillagászt foglalkoztatott a kérdés, próbálták is megtalálni a Plutón túli titokzatos bolygót. Egyesek még nevet is adtak a keresett bolygónak, Niburunak, Nemesisnek vagy Tyche-nek is hívják.

Az X bolygó létének vitája egy ideig még nem fog elülni. A mostani fordulatot az jelenti, hogy márciuban felfedeztek egy kisbolygót, a 2012 VP113-at. Ennek pályája is szabálytalan, mint a Plutón túli aszteroidák többségéé. Emiatt gyanakodnak sokan egy nagyobb bolygó jelenlétére.

 

Carlos és Raul de la Fuente Marcos, a Complutense University of Madrid csillagászai megint megvizsgálták ezen kisbolygók mozgását. Arra jöttek rá, hogy nagyon sok aszteroidának hasonló a pályája. Ugyanakkor egyik sem elég nagy ahhoz, hogy egy irányba terelje ezeket. Emiatt megint az egyetlen lehetőséghez nyúltak, ez pedig egy nagyobb bolygó jelenléte.


Complutense University of Madrid (Alapítva 1486)

A bolygó nagyjából kétszázszoros Nap-Föld-távolságra lehet és a mérete a Mars és a Szaturnusz közé tehető. Van azonban egy másik jelenség is, amely magyarázatra szorul. Ez pedig a feltételezett bolygó közelsége más égitestekhez. Ez szokatlan jelenség lenne, hacsak nincs egy még nagyobb bolygó, amely befolyásolja az előbbi pályáját. Ez lenne a második titokzatos bolygó, amely nagyobb és 250-szeres Nap-Föld-távolságra van.


Kisbolygó övezet a naprendszer szélén

A csillagászok szerint annyira nem meglepő, hogy még nem fedezték fel a nagy bolygót vagy bolygókat, hiszen akárhol lehetnek a Plutón túl. A kisebb bolygókat könnyebb felfedezni, amikor közelebb vannak a Naphoz. A nagyobb bolygóknak azonban sokkal laposabb a pályája, lassan mozognak és sötétben maradnak, így nehezebb észrevenni ezeket. Ugyanakkor abban is reménykednek, hogy a közeljövőben felfedeznek olyan új módszereket, amelyek segítségével nagyobb pontossággal meg lehet jósolni a még ismeretlen bolygók helyét, illetve pályáját. -írja az index.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china