.

Döntetlen: ellentmondó eredmények a titokzatos X bolygó keresésébenRégóta nagy talány, mi okozza az Uránusz és a Neptunusz mozgásában azokat a renellenességeket, amiket csak a naprendszer legszélén keringő nagyobb bolygó gravitációs hatásával lehetne megmagyarázni. Ezt a felfedezetlen, de időről-időre ismételten feltételezett égitestet nevezik X bolygónak.
A modern kori spekulációkat érdekessé teszik az ókori sumér irások fordításai, melyben a sumérok népük történetét kapcsolatba hozzák egy 3600 évenként megjelenő titokzatos bolygóval, ahonnan szerintük isteneik is származnak. Van egy afrikában élő nép, a dogonok, amelynek hagyományai azt tartják, e nélkül a bolygó nélkül a többi bolygó letérne pályájáról. (Rejtély, hogy ez az 500 ezres lélekszámú, leginkább kecske tenyésztéssel foglalkozó népcsoport, hogyan tett szert olyan csillagászati ismeretekre, amit csak az utóbbi 100-150 évben fedeztek a csillagászok.)

Néhány hete a NASA tanulmányban zárta ki, hogy létezne a Plutón túli titokzatos X bolygó. Ezt a WISE projekt adataira hivatkozva jelentették ki. Azonban spanyol csillagászok egy csoportja állítja azt, hogy nemcsak hogy létezik ilyen bolygó, hanem rögtön kettő is van belőle.

Az X bolygó létezését az Uránusz és a Neptunusz mozgásában felfedezett eltérések miatt feltételezték nagyon sokáig. Sok csillagászt foglalkoztatott a kérdés, próbálták is megtalálni a Plutón túli titokzatos bolygót. Egyesek még nevet is adtak a keresett bolygónak, Niburunak, Nemesisnek vagy Tyche-nek is hívják.

Az X bolygó létének vitája egy ideig még nem fog elülni. A mostani fordulatot az jelenti, hogy márciuban felfedeztek egy kisbolygót, a 2012 VP113-at. Ennek pályája is szabálytalan, mint a Plutón túli aszteroidák többségéé. Emiatt gyanakodnak sokan egy nagyobb bolygó jelenlétére.

 

Carlos és Raul de la Fuente Marcos, a Complutense University of Madrid csillagászai megint megvizsgálták ezen kisbolygók mozgását. Arra jöttek rá, hogy nagyon sok aszteroidának hasonló a pályája. Ugyanakkor egyik sem elég nagy ahhoz, hogy egy irányba terelje ezeket. Emiatt megint az egyetlen lehetőséghez nyúltak, ez pedig egy nagyobb bolygó jelenléte.


Complutense University of Madrid (Alapítva 1486)

A bolygó nagyjából kétszázszoros Nap-Föld-távolságra lehet és a mérete a Mars és a Szaturnusz közé tehető. Van azonban egy másik jelenség is, amely magyarázatra szorul. Ez pedig a feltételezett bolygó közelsége más égitestekhez. Ez szokatlan jelenség lenne, hacsak nincs egy még nagyobb bolygó, amely befolyásolja az előbbi pályáját. Ez lenne a második titokzatos bolygó, amely nagyobb és 250-szeres Nap-Föld-távolságra van.


Kisbolygó övezet a naprendszer szélén

A csillagászok szerint annyira nem meglepő, hogy még nem fedezték fel a nagy bolygót vagy bolygókat, hiszen akárhol lehetnek a Plutón túl. A kisebb bolygókat könnyebb felfedezni, amikor közelebb vannak a Naphoz. A nagyobb bolygóknak azonban sokkal laposabb a pályája, lassan mozognak és sötétben maradnak, így nehezebb észrevenni ezeket. Ugyanakkor abban is reménykednek, hogy a közeljövőben felfedeznek olyan új módszereket, amelyek segítségével nagyobb pontossággal meg lehet jósolni a még ismeretlen bolygók helyét, illetve pályáját. -írja az index.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol