.

Dolmen, Antequera 

Aki még nem járt Spanyolországban, annak ismeretlen lehet az időszámításunk előtt 7. 6. században készített dolmen Antequera határában. 

Dolmen jelentése:

A kőkorszakból fennmaradt síremlék. Élükre állított hatalmas kövek, melyeket felül kőlap borít.

Dél-Spanyolország egyik legismertebb emlékhelye a Menga Dolmen, egy hatalmas sírkamra, ami a számítások szerint ie. 3750–3650 közötti időből származik, vagyis már több mint 5700 éves. A kutatók a struktúra  vizsgálatának során úgy vélik, hogy ez a dolmen a neolitikum egyik legkülönlegesebb építménye.

A fedőkő nagyjából 150 tonnát nyom. Az Alcalái Egyetem kutatói szerint, ennek a korszaknak ez a második legnagyobb fedőköve. A kő elhelyezéséhez komoly technikai készségre és logisztikai szervezésre volt szükség – írja az IFLScience.


A fedőkővek egyenként akár150 tonnát is nyomhatnak

Scientific Reportsban ismertetett rétegelemzés és a kőzettani vizsgálatok során azt is megállapították, hogy az itt használt kövek leginkább kalkarenitek. Ezek üledékes kőzetek, melyeket nagyon nehéz károsodás nélkül szállítani. A Menga Dolmen építőinek nagyon körültekintően kellett eljárniuk, hogy repedés vagy törés nélkül tudják a köveket elhelyezni.


A Menga Dolmen bejárata  

Az építés, a megszokottól eltérően, a fedőlap elhelyezésével  kezdődik. A megfelelően előkészített szintre, ma még ismeretlen módszerrel  beemelik a fedlapot, majd alóla eltávolítják a földet. A így létrejövő folyosó szerű üreg két oldalán támfalat építenek, a fedőkövet kőoszloppal támasztják alá.
 
Fantázia rajz az építésről
 
Mindezek alapján a szakemberek úgy látják, hogy a Menga Dolmen megépítése a megalitikus építkezés csúcsteljesítménye volt, valószínűleg nemcsak Ibériában, de Európában is. - írja  IFLScience.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol