.

Dinoszaurusznyom a kiszáradó folyómederbenTöbb mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában. A Dinoszaurusz-völgyi Állami Park (Dinosaur Valley State Park) közleménye szerint a súlyos aszály nyomán a folyómeder szárazra került több pontján is találtak a földtörténeti őskorból, körülbelül 113 millió évvel ezelőttről származó nyomokat.

A texasi forróság kiszárította a Dinoszaurusz-völgyi Állami Parkon átfolyó folyót, és felfedte a 113 millió évvel ezelőtt élt óriások nyomait   FORRÁS: AFP/HANDOUT

Ezek közül több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy olyan dínóhoz, amelynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya pedig 44 tonna – nyilatkozott a park szóvivője a CNN televíziónak. 


Sauroposeidon

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, amelynek kifejlett példányai "csak" 4,5-5 méter magasak voltak, súlyuk pedig "csupán" 7 tonnát nyomott.


Az acrocanthosaurus eltörpül a Sauroposeidon mellett, de az ember melltt így is hatalmas.

 
Egy közeli kép egy Sauroposeidon egykor élt őslény nyomáról   FORRÁS: AFP/HANDOUT

Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében található nemzeti parkon is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést. Az amerikai aszályfigyelő szolgálat (US Drought Monitos) adatai szerint az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája, írja az MTI.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol