.

Dinoszaurusz múmiát találtak KanadábanMég a bőre is megmaradt a több millió éve élt dinónak: fantasztikus leletre bukkantak Kanadában


Az ősállat egy nodosaurus volt, mely a ma élő rinocéroszoknak felelhetett meg a dínók körében. Egészen fantasztikus, hogy egy kivételes leletnek köszönhetően saját szemünkkel láthatunk egy több mint 100 millió évvel ezelőtt élt dinoszauruszt, csaknem teljes valójában.
 

E leletek ugyanis rendszerint csupán csontok, de a szóban forgó, Alberta területéről származó maradvány nem. Ennek az ősállatnak jól látható a bőrfelszíne, kivehetőek redői, vonásai, illetve mint vizsgálatok megállapították, belső szervei egy része is megmaradt.

Az albertai Nodosaurus

Több évig tartó, zárt ajtók mögötti kutatás után tárták a nyilvánosság elé a leletet - amely 2011-ben került elő -, a körülbelül öt és fél méteres, több mint 1360 kg-os fosszíliát, amely, mint a kiállító Royal Tyrrell Múzeum szakértője, Don Brinkman nyilatkozta, gyakorlatilag egy dinómúmia.

Az albertai dínómúmia.

Az állat a Nodosaurus egy korábban ismeretlen faja lehetett, mely 110 millió éve egy folyóparton pusztulhatott el. Ezután a sodrás magával vihette a tengerig, majd elnyelhette a salakos talaj, ahol megindult a fosszilizáció.

A Nodosaurus a Nodosauridae család egyik neme. A család egy húsz nemet felsorakoztató őslénycsalád, melyet Othinel Charles Marsh őslénykutató nevezett meg 1890-ben.

A Nodosaurust domború gyíknak is szokták nevezni. Egyedeik 4-6 méteresre is nőttek, jellegzetességük pedig erős páncélzatuk volt: nyakukat és hátukat széles, apró domborulatokkal szórt csontlemezek fedték. A négy lábon járó, növényevő ősállatok maradványaira Észak-Amerikában leltek, de a Nodosauridae család további nemei egyébként Ázsia, Ausztrália és az Antarktisz területén is előfordultak.


Szinte hihetetlen ennek a 100 milló éve élt dinó foszíliájának az állapota

A lelettel való ismerkedés minden szempontból érdekes volt, de a szakértők beszámolója szerint az egyik legszenzációsabb felfedezést mikroszkópos vizsgálat közben tették. Pigmentet találtak az állat bőrében, mely hiteles információt szolgáltatott arról, hogy egykor vörös színű lehetett a dinoszaurusz. Színe Jakob Vinther, a Bristoli Egyetem állatszínezet-szakértője szerint minden bizonnyal a védekezés funkcióját tölthette be.

A kivételes épségben megmaradt dinoszaurusz egyike a legérdekesebb dinóleleteknek, melyek valaha előkerültek. Rápillantani felér egy valóra vált időutazással.

 
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/sMgIB-pvrQA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

 
Forrás: femina
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol