.

Dinoszauroszok lábnyomai BolíviábanBolíviában található az a hatalmas  mészkőfal, amely mutatja dinoszauruszok életét. A természetes képződményen ugyanis 12 ezernél is több őslénylábnyom fedezhető fel, amelyek 10 eltérő dinófajhoz tartoznak.

A gyorsan turistalátványossággá vált helyszín a dél-amerikai ország alkotmányos és igazságszolgáltatási fővárosától, Sucrétól mintegy 5 kilométerre található, 2750 méteres tengerszint feletti magasságon.

A kréta időszakból származó leletek érdekessége, hogy egy sík és függőleges falon helyezkednek el. A lábnyomok jelentős része mintegy 68 millió évvel ezelőtt került oda, és valóban könnyen lehet azonosítani általuk a különböző fajokat.

A Cal Orcko nevezetű helyet a bányászattal foglalkozó Fancesa vállalat emberei találták meg még 1985-ben. A közelmúltban lezárták a látogatók elől, mert az erózió miatt veszélyesnek ítélték meg, de pár év alatt helyreállították, és ma már hamisítatlan dinóparkként áll a turisták rendelkezésére.

Található ott egy múzeum is, amelyben az ősi fosszíliák mellett a hajdan itt élt őshüllők modelljeit is kiállítják. Innen indul a lábnyomokat bemutató túra is, a híressé vált falat ugyanis csak kísérővel és védősisakban szabad megközelíteni.

A szikla déli részén húsevő Theropodák lábnyomai maradtak fenn, aztán továbbhaladva a hosszú nyakú, nagy testű (akár 30 méteresre és 100 tonnásra is megnövő) Sauropodák talplenyomatai csodálhatók meg. Ebből egy egész csorda is végigtrappolt annak idején a területen, így a nyomok elképesztően hosszan húzódnak át a falon.

A teljes felület 65 ezer négyzetmétert tesz ki. Évmilliókkal ezelőtt a szikla természetesen vízszintesen helyezkedett el, ez volt a talaj, vagyis a nagy testű dinók nem a meredek falon másztak fel le.  A szikla a lemeztektonikai mozgások következtében vált csaknem függőlegessé (egészen pontosan 72 fokos szöget zár be a vízszinteshez képest).


Jól kivehetőek az ősi lábnyomok

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol