.

Delfin nézőben az Alborán tengerenKockázatos tengeri program Costa del Solon.


Aki Costa del Sol-ra látogat, ne számítson nyugodt pihenésre. Minden településen annyi program várja az ide látogató turistákat, hogy úgy érzik azok jelentős részén  muszály részt venniük.. Ez alatt elsősorban nem a minden utcában megtalálható bárok, éttermek "ellenállhatatlan" étel és ital kínálatának végig kóstolására kell gondolni, hanem a helyi jellegzetességeket bemutató egyéb lehetőségekre. 

Az egyik ilyen különleges és "kockázatos" program: Delfin nézés az Alborán tengeren.

Hogy mi ebben a kockázat? Annyi, hogy esetleg mégsem látunk delfineket. Ezt a kockázatot felvállalva határoztam el, hogy  elmegyek erre a másfél órás hajókázásra.
 
Ilyen képek csábítják a delfinre kíváncsi turistákat.
 

Az interneten átnéztem a delfinek életmódját, előfordulásuk lehetőségeit, és úgy ítéltem meg, hogy a Fuengirola előtti Alborán tengeren nagy valószínűséggel találkozhatom velük. Csupán az okozott bennem kétségeket, hogy a delfinek nézésre kijelölt napon beborult az ég és cseperegni kezdett az eső.  Ez itt teljesen szokatlan jelenség, ezért bíztam benne, hogy az eső hamar eláll és a nap előbújikl a felhők mögül.
Ezt a szivességet nem tette meg. Valamiért haragudhatott rám az időjárás felelőse, mert csak a hajókázás után rendelt napsütéses időt.

Ezt ekkor még nem tudtam, ezért bizakodva vettem meg a jegyet a móló végén várakozó delfin néző hajóra. Az gyanús volt, hogy a máskor zsúfolásig teli hajón most  csupán 10-15 turista lézengett. Nem baj, gondoltam legalább nem zavarják a kilátást.
 

A személyzet még várja a turistákat

MIvel több érdeklődő nem jött, az indulás pontosan a kijelölt időben történt. Kihajóztunk kikötött vitorlások mellett, majd irányt vettünk a nyílt tenger felé. A vízről visszatekintve másként mutatott Fuengirola parti sétánya, amit eddig csak rajta sétálva láttam. A toronyházak az utóbbi 20-30 év "eredményei".
 

Napsütés hijján borongós a hangulat
 
A partkozelt elhagyva egyre beljebb mentünk az Alborán tengeren. A Földközi-tenger  Spanyolország és Marokkó közti részét hívják így. A parttól néhány kilométerre már 1500 méter mély ez a rész. Ennek következtében a part menti vizek még nyáron sem melegszenek fel 22-24 fok fölé. A mélyebb részek pedig tartják a 20 fok, vagy ennél kevesebb hőmérsékletet.
A delfinek szeretik ezt környezetet. A part menti halrajokból bőven tudnak falatozni. Igen jó megfigyelők.Követik a kis halászhajókat, mert tapasztalták, hogy azok körül mindig több a hal.
 
A mi hajónk kapitánya is ezt a stratégát követte, mikor egy kis halászhajó küzelébe kormányozta hajónkat. Az utasok már jó előre készültek a találkozásra és erősen figyelték a tengert. Úgy látszik ebben a borús, esős időben a delfinek nem voltak kíváncsiak a turistákra, de az is lehet, hogy már jól laktak, mert nem bukkantak fel a vízből.
 

Hátha felbukkannak...
 
Csupán egy mutatta meg magát. Lefényképezni nem tudtam, mert olyan gyorsan visszabújt a vízbe, hogy mire elkattintottam volna az exponáló gombot, már nem volt sehol.
Letelt a nézelődésre kijeleölt idő. Visszafordultunk és egy negyed órányi hajókázás után beértünk a kikötőbe.


Véget ért az út, mindjárt kikötünk.
 
Sajnos utunk nem bővelkedett néznivaló delfinekkel. A kikötő előtt a kapitány elkérte jegyünket és a hátuljára nyomott egy bélyegzőt. Ez arra jogosít, hogy féláron vehetek jegyet egy másik napra,  amikor nagyobb esély van a delfinekkel való találkozásra. Addig is megnézhettem a pénztárnál kirakot képet arról, amit aznap nem láttam


Talán egyszer élőben is meglátom
 

P.R.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china