.

A dagály megszállott fotósa
Apály és dagály Anglia partjainálA londoni Michael Marten 2003-ban egy olyan fotósorozaton töprengett, ami a táj változását tudná megragadni. Időjárás, erózió, az évszakok váltakozása – ezek jártak a fejében, amikor egyszer Skócia déli részén kalandozva eljutott a Berwickshire-i öbölbe, ahol az egész napot fotózással töltötte. Az otthoni előhíváskor vette észre azt a változást, amit mindig is meg akart örökíteni: a mozdulatlan tájba beömlő tengert. És már meg is volt a koncepció: Marten elhatározta, hogy körbefényképezi a Brit-szigetek öbleit apály és dagály idején. Sorozatában az egzotikum a víz kitartó munkája, amivel nap mint nap változtatja a fövenyt mederré, a szirtet mólóvá, a földnyúlványt szigetté. És vissza.
 
 
 

Képek, amelyek hírnevet szereztek a fotósnak

 
01michael marten grain-2
Martent lenyűgözték a mészkősziklák, a hosszú homokos partok, a sós lápok, a homokdűnék és a mólókkal szegélyezett mély tölcsértorkolatok, de ugyanúgy lenyűgözte az, hogy míg a csipkézett nyugati partokat 10-15 méteres árhullám önti el, addig a szigetet megkerülő árhullám alig éri el az egy métert. Ezt illusztrálja ez a két kép a Grain Towerről. Az erőd száz éven keresztül őrizte a Temze hosszú tölcsértorkolatának déli bejáratát, 1946 óta azonban az oda vezető sétánnyal együtt csendben eszi a só.
Marten képeiről kitűnik, hogy a brit partokhoz mennyire hozzátartozik az évezredek óta a tengerből táplálkozó brit civilizáció jelene és múltja.
02michael marten harbour-2
Az inspirációhoz nem kell világrekorder vízszintemelkedés: az Északi tenger egy-két méteres dagálya is képes totálisan újrarajzolni az öblöt. Marten az Egyesült Királyság Hidrográfiai Hivatalának dagálytáblázatait böngészve tervezte meg, mikor érdemes elkészíteni egy-egy képpárt.
 
05michael marten cuckmere
Ezek nem Dover fehér sziklái, hanem a Hét Nővér a sussexi Cuckmere folyó tengermosta torkolata mellett.

07michael marten worms head
Egész domboldalak kerülnek víz alá

17michael marten st michaels mount
A híres Mont Saint-Michel apátságnak a La Manche csatorna túlpartján megvan a maga párja, a cornwalli Szent Mihály hegye. Az apálysziget neve a helyi nyelvjárásban „Karrek Loos yn Koos", ami annyit tesz: „Deres szikla az erdőben”.

19michael marten porthcawl
A 15 méteres dagály mérete ezen a képen jól érzékelhető

20michael marten wells
Az Északi-tenger partján megszelídül a tenger. A szép kis nemzeti parkon végighúzódó Wells-next-the-Sea széles fövenyén csúcsidőben is alig ér mellkasig a tenger.

Forrás: Index.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china