.

Cunami csaphat le Malagára?A Földközi-tenger nyugati medencéje földtanilag aktív tektonikai lemez felett van.Fantézia kép  egy Malagát sújtó cunamiról
 
Az afrikai kontinens alatti lévő tektonikus lemez már évmilliók óta közeledik Európához. Ez gyakorlatilag évi néhány millimétert jelent, de ha ez a tendencia folytatódik 200-250 millió év múlva száraz lábbal lehet átkelni az Ibériai-félszigetről Afrikába, már ha még akkor is lesz emberiség.

Ennek jele, hogy Costa del Sol nyugati fele és Marokkó közti  Alborán tenger mélyén rendszeresek a földrengések. Utoljára 2021. január 28.-án 600  rengésből álló sorozatot mértek, ahol a legerősebb 4,3 erősságű volt,.

1755-ben az Alborán tenger mélyén keletkezett rengés indította el azt a szökőárt, ami Malagát is elérte

Egy nagyobb tenger alatti rengés hatásaival a spanyol Nemzeti Vészhelyzeti Terv foglalkozik. Ez előirja a mélytengeri  szeizmikus események figyelésé és szükség esetén a lakosság értesítését. Nagyobb rengés esetén több méteres Cunami söpörhet végig Costa del Sol és Marokkó nyugati partvidékén. Ez a szökőár, ha az Alborán trnger 1400-1500 méteres mélységáből indul, 20 perc alatt elérheti Malagát. Ennek jelenleg igen kis esélye van, de ami megtörténhet, arra jobb felkészülni. A  Costa del Solon élőket vigasztalja az a tudat, hogy Andaluzia  Atlanti-ócáni partján ez a veszély sokkal nagyob, Cadiz környékén akár 8 méteres magas cunami is keletkezhez.

Egy esetleges cunami keletkezését és hatását modell kiséreltekkel vizsgálják.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol