.

Csökkent a vízszint előkerült a 2000 éves női holttest2000 éves mumifikált, selyembe öltözött "Csipkerózsika” került elő egy szibériai tározóból


A vízszint csökkenését követően a jó állapotban fennmaradt múmiát találták egy óriási víztározó partján a Jenyiszej folyó hatalmas Szajano-susenszkojei gátja fölött, amely a legnagyobb erőművet táplálja Oroszországban, és amely a kilencedik legnagyobb vízerőmű a világon.


Az ősi nő selyem szoknyát viselt, amikor eltemették, és egy tasak fenyőmagot vitt magával a túlvilágra. A nyírfa kéregből készült smink dobozában egy kínai tükör volt. A maradványai mellett egy hun stílusú vázát is találtak.

A Szentpétervári Anyagi Kultúra Történeti Intézetének (Orosz Tudományos Akadémia) régészcsoportja a part mentén dolgozott a Tuva Köztársaságban, amikor egy téglalap alakú kőszerkezetet vettek észre, amely temetkezési helynek tűnt.
 

"A múmia elég jó állapotban volt, lágy szövetekkel, bőrrel, ruhákkal és érintetlen tárgyakkal," - mondta az egyik tudós.

Natalja Szolovjeva, az intézet igazgatóhelyettese elmondta: "A múmián úgy véljük, hogy selyem ruhák vannak, egy gyöngyökkel díszített öv egy csattal, melyen látszólag minták vannak."

Dr Marina Kilunovszkaja régész azt mondta: "Az ásatások során egy fiatal nő múmiáját találtuk a tározó partján. A test alsó része különösen jó állapotban maradt. Ez nem egy klasszikus múmia - ebben az esetben a sírt szorosan lezárták egy kő fedéllel, ami lehetővé tette a természetes mumifikáció folyamatát."
 

Körülbelül 1900-2000 évvel ezelőtt temették el, vélik a tudósok még a részletes vizsgálatok előtt. Meglepő módon a maradványok még úgy is megmaradtak, hogy a víz alatt voltak egészen a gát 1978 és 1985 közötti építése óta.

"A feje mellett egy kerek fadobozt találtunk, melyet nyírfa kéreggel borítottak, amelyben egy kínai tükör volt egy nemez tartóban."

A fiatal nő teste mellett két edény volt, az egyik egy hun típusú váza.

"Temetési étel volt az edényekben, és a mellén egy fenyőmaggal teli tasak."
 

A régészek már elkezdtek dolgozni a múmián. A leletek elemzése várhatóan gazdag információval szolgál a nő életéről és arról a korról, amelyben élt. A tudósok támogatást kaptak az Orosz Földrajzi Társaságtól, hogy megmentsék az egyedülálló régészeti leleteket az elárasztott területeken.
 

<iframe width="641" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/RgewdDDvdt8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

ujvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol