.

A csipkebogyó csodájaA csipkebogyó valóságos csodaszere az egészségnek

 

„Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.”

  ParacelsusParacelsus

1493 — 1541.

svájci orvos és tudós

A rózsafélék családjába tartozó csipkerózsával erdei tisztásokon, elhagyott kertekben találkozhatunk. Nyáron rózsaszín virágaiban gyönyörködhetünk. Télire beérnek, égőpiros gyümölcsei

Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de Aphrodité egyszer megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél. Az idő múlásával egyházi szimbólummá is vált: eszerint a csipkerózsa leveleinek kelyhében Krisztus szent vére van.
 
Használható vértisztításra, menstruációs panaszokra, reuma esetén. Gyulladásgátló, enyhe has- és vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő ha­tása miatt régóta ismert gyógynövény.
A csipkebogyó természetes immunerősítő, fogyasztása minden korosztálynak alánlott. Hatásáról akkor győződhetünk meg, ha egyszerűen csak jól érezzük magunkat.
 
Talán vannak akik emlékeznek rá, hogy gyerekkorban, a 40-es, 50-es években a gondos nagyszülők azonnal hozták a csipkebogyó teát, ha megfáztunk. Akkoriban ez volt az infkuenza elleni védőoltás.

 
A leggyakrabban persze teaként használjuk, de készíthető belőle szörp, lekvár, likőr, befőtt, pálinka, sőt limonádé is. Leszedése egyszerű, utána csak szárítani kell a magokat, és néhány nap elteltével már lehet is főzni a vitamindús italt. A hatóanyagok teljes kioldódásához érdemes a főzetet egy éjszakán keresztül ázni, aztán fogyasztani.
 

Csipkebogyó lekvár és szörp
 
Csipkebogyó tea készítése
"Az érett, bíborszínű bogyókat szárazzuk le és mossuk meg. A mosást ugyan hagyományosan nem szokták elvégezni a szárítandó terméseknél, mégis biztonságosabb, ha friss vízzel átöblítve megszabadítjuk a bogyókat a rájuk rakódott portól, piszoktól. Ha mégsem mossuk meg, akkor teakészítés előtt meleg folyóvízzel öblítsük majd át a száraz bogyókat, és csak utána öntsük le a teavízzel, ami ne haladja meg a 60 fokot. (60 fok felett a C vitamin elveszti hatását.) Egy éjszaka hagyjuk állni, majd másnap hidegen, vagy langyosan fogyasszuk.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol