.

A csipkebogyó csodájaA csipkebogyó valóságos csodaszere az egészségnek

 

„Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.”

  ParacelsusParacelsus

1493 — 1541.

svájci orvos és tudós

A rózsafélék családjába tartozó csipkerózsával erdei tisztásokon, elhagyott kertekben találkozhatunk. Nyáron rózsaszín virágaiban gyönyörködhetünk. Télire beérnek, égőpiros gyümölcsei

Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de Aphrodité egyszer megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél. Az idő múlásával egyházi szimbólummá is vált: eszerint a csipkerózsa leveleinek kelyhében Krisztus szent vére van.
 
Használható vértisztításra, menstruációs panaszokra, reuma esetén. Gyulladásgátló, enyhe has- és vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő ha­tása miatt régóta ismert gyógynövény.
A csipkebogyó természetes immunerősítő, fogyasztása minden korosztálynak alánlott. Hatásáról akkor győződhetünk meg, ha egyszerűen csak jól érezzük magunkat.
 
Talán vannak akik emlékeznek rá, hogy gyerekkorban, a 40-es, 50-es években a gondos nagyszülők azonnal hozták a csipkebogyó teát, ha megfáztunk. Akkoriban ez volt az infkuenza elleni védőoltás.

 
A leggyakrabban persze teaként használjuk, de készíthető belőle szörp, lekvár, likőr, befőtt, pálinka, sőt limonádé is. Leszedése egyszerű, utána csak szárítani kell a magokat, és néhány nap elteltével már lehet is főzni a vitamindús italt. A hatóanyagok teljes kioldódásához érdemes a főzetet egy éjszakán keresztül ázni, aztán fogyasztani.
 

Csipkebogyó lekvár és szörp
 
Csipkebogyó tea készítése
"Az érett, bíborszínű bogyókat szárazzuk le és mossuk meg. A mosást ugyan hagyományosan nem szokták elvégezni a szárítandó terméseknél, mégis biztonságosabb, ha friss vízzel átöblítve megszabadítjuk a bogyókat a rájuk rakódott portól, piszoktól. Ha mégsem mossuk meg, akkor teakészítés előtt meleg folyóvízzel öblítsük majd át a száraz bogyókat, és csak utána öntsük le a teavízzel, ami ne haladja meg a 60 fokot. (60 fok felett a C vitamin elveszti hatását.) Egy éjszaka hagyjuk állni, majd másnap hidegen, vagy langyosan fogyasszuk.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china