.

A Csendes-óceáni szemét helyzet rosszabb, mint gondoltákA nagy csendes-óceáni szemétsziget sokkal több szemetet tartalmaz, mint azt korábban gondoltuk.


Boyan Slat fiatal holland feltaláló óceánjaink megtisztítására irányuló szándéka és erőfeszítése az utóbbi időben vált közismertté, amikor kifejlesztett egy passzív rendszert, melynek célja, hogy 5 billió műanyagdarabot távolítsanak el a tengerekből.

Az "Ocean Cleanup" nevű projektje éppen most fejezte be első légi felderítését a nagy csendes-óceáni szemétsziget térségében, ami minimális becslések szerint egy akkora vízfelület tele szeméttel, mint Magyarország területe hétszer. Ez a hatalmas mennyiségű szemét jelenleg is folyamatosan pusztítja az óceán élővilágát. Slat azt állítja, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint azt bárki is gondolta volna. (1)
 

Egy Mountain View-ban, Kaliforniában tartott sajtótájékoztatón Slat azt mondta, hogy ő és a repülőgép legénysége több mint 1000 nagy darab műanyag hulladékot figyelt meg az óceánon mindössze két óra alatt.

Elmondta, hogy ez csupán egy kezdeti megállapítás, és hogy a fél és másfél méter közötti méretben megfigyelt szemét hatalmas mennyisége megerősíti, hogy az óceáni élet fuldoklik a műanyag hulladéktól.

"Az egyik dolog, amit megoszthatunk, hogy a nagy csendes-óceáni szemétsziget szélén több objektummal találkoztunk, mint azt vártuk, melyre a szemétsziget közepén számítottunk," - mondta Slat. (2)

A nagy csendes-óceáni szemétsziget Észak-Amerika nyugati partjától egészen Japánig húzódik. Gyakorlatilag a nyugati szemétsziget alkotja Japán közelében, és a keleti szemétsziget, amely Hawaii és Kalifornia között található. Ahol a meleg víz találkozik a hidegebb vízzel, a szemét elkezd kavarogni, amely már ismert probléma a kutatók körében, de az Ocen Cleanup egy több okból is nagyobb problémát részletez.
 

Először is, a nagyobb darab műanyagok mellett, amelyeket könnyebb észrevenni egy repülőgépből sok kisebb darab is található, amelyek még mindig láthatók szabad szemmel, de ezek az óceán több rétegében is megtalálhatók, nem csak a felszínen lebegve.

Másodszor, a nagyobb műanyagok kisebb darabokra esnek szét egészen a mikroszkopikus méretekig, melyek olyan állatok, mint a bálnák és az apróbb élőlények, a garnélarákok és planktonok emésztőrendszerében kötnek ki. A zooplanktonokat korábban már filmre vették, ahogy megeszik az apró műanyagokat, és néhány bálnát nemrég mosott partra a víz, melyek hasában nagy darab műanyagok voltak. Kezdve a legnagyobbtól a legkisebb élőlényekig, mind az ember szemetében fuldokolnak. (3)


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/mGzIz9Ld-sE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Slat óceán tisztító technológiája állítólag képes 7,25 millió tonna műanyag szemét eltávolítására az óceánokból, bár sokan lekicsinylően tekintenek a projektre, miközben ez az egyetlen olyan komoly kezdeményezés a mai napig, amely ilyen léptékben tudja kezelni ezt a mindenkit érintő problémát. A tavalyi évben Slat mega expedíciója sikeres volt a nagy csendes-óceáni szemétsziget feltérképezésében, de sokkal több területet kellene még felmérni.

Sajnálatos azonban, hogy csupán öt ország az, amely a nagy csendes-óceáni szemétsziget legnagyobb részéért felelős, és nem nehéz kitalálni, hogy melyek azok.


(1) - https://www.theoceancleanup.com/
(2) - http://www.ecowatch.com/plastic-ocean-cleanup-boyan-slat-2028954014.html
(3) - http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3152368/Plankton-eating-PLASTIC-Feast


újvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china