.

Costa Dorada a spanyol Aranypart 

Katalónia tengerpartja két jellemző részre oszlik. Barcelonától északra Costa Brava, délre a Costa Dorada (katalánul Costa Dourada) A déli rész a spanyol Aranypart.

 
Az elnevezés nem véletlen, hiszen még a legsötétebb Franco diktatura idején is az Aranyparton pörgött a turizmus. Ez hozta a pénzt az államnak, a vállalkozóknak. Vigyáztak is rá, mint az aranytojást tojó tyúkra.
Abban az időben kevés külföldi, de annál több spanyol család kedvelte homokos tengerpartját és lassan mélyülő strandjait. Akik kisgyerekkel érkeztek, igazán jól érezhették magukat, hiszen ez a partszakasz ideális a kicsinyek számára.
Ezt a lehetőséget a mai viszonyoknak megfelelően fejleszteték tovább. Szinte az egész partszakaszon a gyerekeket helyezik előtérbe. A strandokon gyermek felügyelet, hogy a szülőknek is legyen néhány szabad perce, elkerített játszóterek, a szállókban pedig animátorok gondoskodnak a gyermekek szórakoztatásáról.

Egy átlagos szombat délután Salou strandján

Akik nem szeretik ezt a nyüzsit, találhatnak nyugodtabb részeket is, ahol az embertömegtől elvonulva élvezhetik a természet adottságait
Ezeken a helyeken a nyugalom velejárója a hűtőtáska, mert nincsenek vendéglők ahol ehségünket és szomjunkat olthatnánk.
Ezekről a nyugodt partszakaszokról némi testmozgás árán, 15-20 perc alatt azért elérhető valamelyik parti étterem, amik különféle szolgáltatásokkal igyekeznek a családosok kedvében járni. A kisebbek külön rájuk méretezett evőeszközt, mesefigurákkal díszített tányért, poharat kaphatnak és ételeket ábrázoló, képekkel ellátott gyermekétlapból rendelhetnek. Étvágy-, avagy kedvcsinálóként az étlapon van Miki egeret formázó pizza, teniszütő, kocsikerék, de színes mackó alakú tészta is. Távozáskor pedig búcsúajándékként még egy nyalóka is jár a kis vendégnek.
 

Tengerparti étterem Salouban

A közeli városkák is feledhetetlen élményt nyújtanak, de fő attrakció Barcelona. Arra nem elég egy nap. A város tele van történelmi emlékekkel, parkokkal, híres épületekkel. Talán a leghíresebb közülük Gaudi műve a Sagrada Familia templom. Egy nyaralás rövid idejébe bele sem fér az a sok látnivaló ami Katalónia ezen részén található.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol