.

Costa del Sol másik arcaHatalmas hullámok Costa del Solon


Costa del Sol (Napos Part) Spanyolország legdélibb része a Fölközi tenger partján.  Az év legnagyobb részében a napsütés jellemző, de  ősszel és télen vannak napok, mikor megbolondul az időjárás. Ilyenkor felhőszakadás szerű esők, és hatalmas szelek veszik át az uralmat a táj felett.
 


Felkorbácsolt hullámok ostromolják a partot
 

Olyat is hallottam, hogy régebben azt a partot Costa de Viento-nak (Szeles Part) hívták, de a sok napsütés miatt mégis jobban illik rá a Napos Part elnevezés. (Ez jbban is hangzik a túristák fülének)
Az idei ősz bebizonyította, hogy régi neve sem légből kapott. November 2-án, átlagosan 50 kilométer sebességű délkeleti szél, 70-80 km/órás befujásokkal támadta a part menti strandokat és épületeket. Ez a viharos erősségű szél a nyílt tenger felől fújt, hatalmas hullámokat támasztva. Ezek a hullámok a partközelben feltorlódtak, elárasztottaák a strandokat és több helyen a partmenti sétányt is.

 Costa del Sol másik arca.

 


A homokos strandot teljesen elborította a víz. Ahol máskor napozóágyak vannak, ott most csak a kiáradt tengert lehet látni


A part menti vendéglő teraszára ilyenkor nem kívánkoznak a vendégek


A parti épületeket majdnem elmossa a víz


Vihar után jöhet a takarítás

 
Ami a tengerparton eső az a parttól 50 kilométerre lévő Sierra Nevada hegység 3300 méter magas csúcsai alatt már hó. Ez az időjárás a csúcsok közelében meghozta az első havat, ami ugyan még síelésre nem alkalmas, de a pályakarbantartó hókotrók felkészülten várják az igazi telet.


Készenlétben
Fuengirola melletti Carvajalon az egyik emeletes ház ablakából készült videón látszik, ahogy a szél kihajtja a hullámokat még a parti útra is
 

Zona Carvajal al fondo el chiringuito oasis....por dios

Szerző: Francisco Garcia Galdeano, 2015. november 2.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol