.

Costa del SolCosta del Sol

A Magyarországon élő emberek többségének a Costa del Sol, Spanyolország egzotikus, távoli turista paradicsomát jelenti. Ez a megközelítés csak részben igaz. A távoli fogalmával nem értek egyett, hiszen repülővel Budapestről Malagára, a Costa del Sol fővárosába, három és fél óra az út. Viszont a turistaparadicsom teljes mértékben helytálló kifejezés.

Nem mindig volt ez így. Sokáig szinte csak hajóval volt érdemes Spanyolország fejlettebb északi részéből az elmaradott Andaluziába utazni, mert az Ibériai-félsziget belsejében zord hegyek és nem kevésbé zord útonállók állták útját a dél felé utazóknak. Ez az utóbbi évszázadban gyökeresen megváltozott. A hetvenes évektől napjainkig az addig elmaradott Andaluzia szédületes gyorsasággal fejlődött. Mára már utópályák kötik össze a déli országrészt Madriddal, Barcelonával, és más spanyol nagyvárosokkal. A modern világban a zord, álarcos martalócok helyett, az autópályák fizető kapujánál kedvesen mosolygó hölgyek szedik a sarcot az utazóktól.

Andaluzia gyönyörű tartomány. A tengerparttól néhány tíz kilométerre lévő hegyek közt, még most is megtalálható a természet vad szépsége. Távol a nagyvárosok zajától, a csend és nyugalom  ezen szigetei döbbentik rá az embert a mindennapi munka szürke egyhangúságára.

Viszont van, aki mégsem erre vágyik. Kikapcsolódásként a nyüzsgő tengerpartot, éttermek bárak sokaságát, az éjszakai életet kedveli. A Costa del Solon az a csodálatos, hogy ezek a lehetőségek itt  mind megtalálhatóak.

Nem véletlen az a hatalmas fejlődés, ami az 1950-es évek utáni időszakot jellemezi. Évi átlagban 290 felett van a napsütétes napok száma. Május elejétől október végéig nyár van. A legmelegebb hónapokban, júliusban, augusztusban sem megy fel a hőmérséklet 30-35 fok fölé. Ugyanakkor az északabbra lévő városokban, Cordoba, Granada, Sevilla, nem ritka a 40-42 fok sem.
Ki ne szeretne ilyen helyen nyaralni, még inkább itt élni. Erre érzetek rá az északi országok tehetősebb polgárai, mert egyes helyeken városrésznyi kolóniáik alakultak ki az ide költöző északi nemzetiségekből. Gyakran hallani angol, finn vagy német beszédet az utcán, éttermekben vagy kávézókban.

Mikor elmúlik a nyár, és beköszönt az ősz meg a tél, akkor sem kell kétségbe esni, vagy télikabátot húzni. A januári átlaghőmérséklet +15 fok. 

A tengerparti részen szédületes fejlődés történt az utóbbi 30-40 évben. Ez az időszak az építkezésekről szólt. Egészen új városrészek, szállodák, nyaraló övezetek, sport centrumok, golfpályák, és még ki tudná felsorolni mennyi minden épült.

Aztán ott van még az egész régiónak nevet adó costa ami spanolul partot jelent. Mivel az év nagy részén a part felett fáradhatatlanul tűz a nap, magától adódott az elnevezés: Costa del Sol.

Szűkebb értelemben ez a név takarja a Malagától nyugatra elterülő 100-110 km hoszzú partszakaszt. Jellemző a hosszan elnyúló homokos part, és a rengeteg strand.  Sokszor onnan lehet megtudni, hogy már a következő strandon járunk, mikor észrevesszük: "Nicsak! Itt már mástól lehet napozó ágyat bérelni."
A Costa del Sol tágabb értelemben magába foglalja a Nerjatól Gibraltárig tartozó partszakaszt. Ezen a kétszáz kilométeren annyi látnivaló van, ami több hónapnyi szorgos nézelődésbe sem fér bele.  Es akkor még nem is láttuk a tengerpartot kísérő hegyek oldalán épűlt fehér falvakat.

De ebbe itt nem bonyolódom bele. Ezeknek a látnivalóknak a bemutatása több évre elegendő témát ad ennek a magazinnak.

P.R

 

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol