.

Córdobában jártamAki Spanyolországban jár, annak  Córdoba megtekintése kihagyhatatlan


Római híd

A város 1000 és 1200 közt élte fénykorát.   Lakossága ekkor megközelítette a 400 000. fõt. Hihetetlen szám, egy középkori várostól. A korabeli Európa, sõt az akkori világ legjeletõsebb városai közé tartozott.

A leírások szerint, az ekkor már több száz éve itt élõ móroknak sikerült  több vallás békés együttélését biztosítani. A kersztények megtarthatták hitüket,  templomot is építhettek,  a zsidókat  sem korlátozták vallásuk gyakorlásában, amennyiben elfogadták a mórok uralmát.  Ezek a felekezetek együttmûködtek a mórokkal, sõt,  képviselhették erdekeiket  a város vezetésében.

Ezekben az idõkben Córdoba mór kultúrája, építészete egész Európára hatással volt. Az erre járó utazók ámulattal dícsérték a város szépségét.  Az utikönyvek szerint a korabeli córdobai püspök, teljesen ki volt akadva, hogy a hithû keresztények mór szokásokat vesznek fel, mór irodalmat olvasnak, mór életstílus szerint élnek.

A fénykor egészen a mórok kiüzéséig tartott. Aztán jött a fekete leves.  A keresztények már nem voltak ilyen toleránsak. Az ott maradt mór lakosságot erõszakkal megkersztelték, a zsidókat elûzték, majd a megkeresztelt mórokat is elûzték, mivel nem voltak "vértiszta" keresztények. Közben létrehozták az inkvizíciót, nehogy bármiféle eretnek gondolat betegye lábát a keresztény hitvilágba.   Ezáltal megfosztották a várost attól a kúltúrális szellemiségtõl, ami naggyá tette,  amely évszázadokon keresztûl bevilágította Európát.

A XV. XVI. században a gazdasági élet alapja, de nem csak itt, hanem egész Spanyolországban, a keresztény hit terjesztése ürügyén  tönkretett és kirabolt amerikai kultúrák gazdagságából származott. Hajószám érkeztek a kincsek, de fõként arany tárgyak az újvilágból. Bõven tellett hatalmas templomok, paloták építésére.  Egymással versengtek a városok, kinek van szebb, díszesebb, temploma, palotája.


A keresztény múlt emléke a királyi palota

Ezeket az idõket  nevezik  spanyol "aranykor"-nak. Ekkor volt pénz és akarat a mûvészi alkotások létrehozására.  A pénz  az újvilág kifosztásából származott, az akarat meg a kersztény szellemiség fanatikus erõltetésébõl. Mi mással lehetne jobban bizonyítani a kereszténység felsõbbrendüségét az iszlám felett, mint diszes temolomok gazdagságával?  Az egyház úgy gondolta, túl kell szárnyalni a mór kultúrát!


A királyi palota kertje mór hagyományok szerint épült

Ebben az idõben élt  Diego Velázquez a spanyol festészet talán legismertebb alakja, aki híres festményei mellett számtalan templom oltárképét is megfestette.

Aztán  az Amerikából érkezõ kincsfolyam elfogytával, nem csak Córdoba, hanem Spanyolország is veszített jelentõségébõl.  A hódításra alapozott  hatalom, hozott ugyan néhány száz év gazdagságot, de nem fejlesztette, hanem inkább tönkretette az anyaország gazdaságát. Nem véletlen, hogy a XVIII. - XIX. századra Spanyolország, Európa egyik legszegényebb országává vált.

Córdoba ma egy modern nagyváros. A középkor hangulatát azonban nagyon jól õrzi a történelmi belvárosa. 
Szûk utcák,

régi házak, hangulatps belső terek

a mór épitészetben elmaradhatatlan belsõ udvarok, (pátiók)

A 800 éve épült, Andaluziában egyedül épségben maradt zsinagóga
 
mind a város régi nagyságára emlékeztet.

Azonban Córdoba leghíresebb épülete a Mezquita. Ez egy mecset, melyet teljesen egyedülálló stílusban építettek. Ennek külsõ falai több, mint ezer éve állják az idõ forgatagát.
A több, mint kétezer négyzetméteren karcsú oszlopok közt gyûltek imára az iszlám hívei.  Elfogott az ámulat és tisztelet a letünt kor építeõmestereinek tudománya elõtt. Lenyügözõ, ahogy a karcsú oszloperdõkön nyugvó boltívek sokasága közt feltárul a belsõ tér hatalmas mérete.
Córdoba visszafoglalása után a keresztény püspök nem tûrhette meg az iszlám világ eme csodálatos építményét. Még az emlékét is el akarta törölni ennek a vallásnak. A Mezquitat le akarta bontatni és a helyére templomot építtetni. A lakosság hatalmas tiltakozására "csupán" a mecset közepét bontatta el és ide építtette a csupa dísz barokk templomot.
Érdekes a két stílus találkozása. Az egyedi hangulatú, karcsú oszlopsorok elbontásával nyert helyen építették meg a kersztény székesegyházat.  A világon egyedûlálló mór építészeti remekbe beleerõltetni egy katolikus templomot ....., nem volt nyerõ ötlet.  Ferdinánd, spanyolország királya, itteni látogatásakor meg is jegyezte: "Olyat bontottatok le amibõl csak egy volt, és olyat építettetek helyébe, amibõl minden városban van egy."
 
Az eredetileg minaretnek épült torony azért maradt meg, mert itt helyezték el a katedrális harangjait.
Távozóban a régi római alapokon nyugvó híd mellől vethetünk egy búcsú pillantást a ma is lenyügözõ élményt adó történelmi épületekre, a Mezquita közebéből kiemelkedő bazilikára és bevéshetjük emlékeinkbe a város egyedülálló hangulatát.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china