.

Castrillo de los PolvazaresCastrillo de los Polvazares egy különleges falu az észak-spanyolországi Castilla y León tartomány Maragateria régiójában.

 

 
Castrillo lakói 4-500 évre visszamenően mulateroknak nevezett kereskedők voltak, akik a tengerpartól sózött halat, bort és egyéb, partvidékre jellemző termékeket vittek a tartomány belsejébe. Visszafelé feldolgozott húsokat, sonkát, kolbászt és sok más árut hoztak.

Castrillo de los Polvazares ennek megfelelően épült, széles kövezett utcákkal, hogy két szekér is elférjen egymás mellett. A házak belső udvarába nagy boltíves kapukon lehet bejutni.. Az udvar fedett sarkában és az emeleti lakórész melletti helységekben tárolták a mulateroknak nevezett kereskedők az árukészletüket.


Kövezett utcák jellemzik az egész falut
 
Ez a kereskedelem 1866, a vasút megépítése után rohamosan visszafejlődött, mára csak az emléke maradt. Azonban az élethez napjainkban is kell valami jövedelem, amit a turizmus biztosít a nagymúltú kereskedő városnak. Különleges hangulatú utcái sok látogatót vonzanak.

 
Az utcákon kívül a helyi ételek is jelentős vonzerővel bírnak. Egész Maragateria régióban hagyományos ételként készítik a Cosido Maragato-t. Ez étel három fő részből áll, amit a megszokottól ellentétben fordított sorrendben szolgálnak fel. Elóször hozzák a helyi hagyományok szerint készített pörköltet, utána csicseriborsóval készített káposztát, majd a menü legvégén a levest.

 
Először pörkölt
 
másodszor csicseri borsó káposztával

befejezés tészta leves


Az egyik felkapott étterem Castrilloban

Ennek furcsa sorrendnek története van. Napóleon világhódító terveiből a spanyolok sem maradhattak ki. 1804 és 1810 között Spanyolországot is megjárta a francia hadsereg. Ebben a háborús helyzetben alakult ki az a szokás, hogy először a tartalmas hús ételeket eszik meg, mert ha ott kell hagyni az asztalt a többi fogással, az már nem olyan nagy veszteség. A háborús helyzet elmúlt, a szokás megmaradt.

Napjainkban a városka fő bevétele a turizmusból származik. Ez a település a spanyol falvak között is unikum, ezért amíg turizmus létezik a városvezetésnek nem kell félni a látogatók és a bevételek elmaradásától.

P.R.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china