.

Castellfollit de la RocaKatalónia északi részén, Girona tartományban található ez a különleges adottságú település.Castellfollit de la Roca egyike a legkisebbeknek Spanyolországban, területe kevesebb mint 1 km2. Nem is nagyon lehetne több, mivel egy 50 méter magas, közel 1 kilométer hosszú keskeny bazalt sziklára épült.

A jól védhető hely már a XII. - XIII. században is lakott volt. Az 1427-ben és 1428-ban bekövetkezett földrengések sok kárt tettek az épületekben, a városmagot védő fal is leomlott. Ez a természeti katasztrófa visszavetette a település fejlődését. 1497-ben már csak 53-an éltek a faluban.  A népesség a háborús időkben csökkent, majd apránként növekedett, az 1900-as évek elejétől 1000 fő körül állandósult a lakosok száma. Az utolsó adat a 2016-ból származik, amikor 970 fő élt  itt.
 

1993-ban megnyitották a Castellfollit de la Roca kolbászmúzeumot  (El Museu de l'embotit de Castellfollit de la Roca) ahol megtekinthetők azok a hagyományos eszközök, amelyekkel a városka egyik jellemzőjét, a különleges húskészítményeket csinálták.
 

Napjainkban a turistákis felkapták a különleges hangulatú helyet. Sokan kiváncsiak a középkor hangulatára és egy kis "időutazás" kedvéért latogatnak el  a városkába. Furcsa érzés az ódon falak közt sétálni.

Eltévedni nem lehet, ez a keskeny utca vezet végig a házak közt, egészen a bazalt szikla elején álló templomhoz  A szikla elején lévő templom látványa sok festőt megihletett.
 

A hely adottságai meghatározták a lakosok életmódját. Állatokat tenyésztettek, szövetet készítettek, amikhez nem kellettek sik területek. A szükséges zöldég gyümölcs megtermett a szikla körül kialakult kis parcellákon.

Mára a környező területeket is elkezdték beépíteni, de a városka varázsát a keskeny sziklára épített történelmi negyed adja.
 
 
<iframe width="696" height="391" src="https://www.youtube.com/embed/6FB-OzJUaHA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china