.

Castellfollit de la RocaKatalónia északi részén, Girona tartományban található ez a különleges adottságú település.Castellfollit de la Roca egyike a legkisebbeknek Spanyolországban, területe kevesebb mint 1 km2. Nem is nagyon lehetne több, mivel egy 50 méter magas, közel 1 kilométer hosszú keskeny bazalt sziklára épült.

A jól védhető hely már a XII. - XIII. században is lakott volt. Az 1427-ben és 1428-ban bekövetkezett földrengések sok kárt tettek az épületekben, a városmagot védő fal is leomlott. Ez a természeti katasztrófa visszavetette a település fejlődését. 1497-ben már csak 53-an éltek a faluban.  A népesség a háborús időkben csökkent, majd apránként növekedett, az 1900-as évek elejétől 1000 fő körül állandósult a lakosok száma. Az utolsó adat a 2016-ból származik, amikor 970 fő élt  itt.
 

1993-ban megnyitották a Castellfollit de la Roca kolbászmúzeumot  (El Museu de l'embotit de Castellfollit de la Roca) ahol megtekinthetők azok a hagyományos eszközök, amelyekkel a városka egyik jellemzőjét, a különleges húskészítményeket csinálták.
 

Napjainkban a turistákis felkapták a különleges hangulatú helyet. Sokan kiváncsiak a középkor hangulatára és egy kis "időutazás" kedvéért latogatnak el  a városkába. Furcsa érzés az ódon falak közt sétálni.

Eltévedni nem lehet, ez a keskeny utca vezet végig a házak közt, egészen a bazalt szikla elején álló templomhoz  A szikla elején lévő templom látványa sok festőt megihletett.
 

A hely adottságai meghatározták a lakosok életmódját. Állatokat tenyésztettek, szövetet készítettek, amikhez nem kellettek sik területek. A szükséges zöldég gyümölcs megtermett a szikla körül kialakult kis parcellákon.

Mára a környező területeket is elkezdték beépíteni, de a városka varázsát a keskeny sziklára épített történelmi negyed adja.
 
 
<iframe width="696" height="391" src="https://www.youtube.com/embed/6FB-OzJUaHA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol