.

Castellar de la Frontera

Mint a legtöbb spanyol település, Castellar törtlnete is több ezer évre nyúlik vissza

Az Ibériai-félsziget éghajlata és természeti adottségai kellemes körülményeket biztosított az őskori, majd ezt követpen az ókori  civilizációkban élő embereknek.. A jól védhető hegyes-völgyes területek, bő vízű források ideális életkörülményeket teremtettek minden populáció számára. Az ókori civilizációk hamar szemet vetettek erre az értékes területre.
A főníciiak a Füldközi-tenger és az Atlanti óceán partján településeket alapítottak, (Malaga,Cadiz), Aztán jöttek a punok a rómaiak, a vizigótok, az arabok (mórok) .Az őslakos spanyolok a 14. század végére visszafoglalták a teljes Ibériai félszigetet.
Ekkor ért véget  Castellar de la Frontera fénykora

Az arab törzsek 711-ben, Tariq ibn Ziyad vezetésével keltek át  a Gibraltári-szoroson. Kihasználva a vizigót királyok trónviszályát, jelentős területeket hüdítottak meg.. A  rómaiak által jól kiépítettkiépített utak mentén hamar eljutottak Castellarig, ahol ekkor néhány ház és egy régi erődítmény létezett. 
Előretörésük során komoly ellenállásba nem ütköztek, mivel a vizigót királyok végletekig adóztatták a népet, míg az arabok kevesebb adót és szabad vallásgyakorlást ígértek.


A  Castellar de la Frontera nagyszerú helynek bizonyult a mórok számára. Innen jól tudták biztosítani előre törő csapataik védelmét. A 8. században megépítették a ma is látható várfalakat, amivel a hegytetőn lévő települést védték.Castellar de la Frontera a granadai mór hatalom nyugati határát biztosította. Több mint 500 évig nem is került keresztény kézre.

A vár megőrize a mór idők  jellegét..


A várfalon belül megmarad az utcák és a házak középkori elrendezése.


A mórökat az 1400-as évek végére kiszorítotték Andalúziából, igy Castellar de la Frontera is elesett. A mórok helyére betelepített lakosság alkalmazkodott a helyi lehetőségekhez, főként  állatokat tenyésztettek. 
1539-ben megépült a Guadarranque folyó vizét használó Conde de Castellar malom, ami ma vendéglőként múködik
 

A malom a múlt század elején.

Az évszázadok folyamán nem sok változás történt. A 17. század első éveiben a várfalon kívül épült fel a San Miguel de la Almoraima kolostor, ami a turisták egyik kedvelt célpontjaAz igazi turisztikai vonzerőt azonban a jó állapotban lévő vár jelenti A Guadarranque folyó felduzzasztot vize a szép látvány a a várból.
 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol