.

Casaresi hangulatCasares

 

Andaluziában,  a tengerre  néző hegyek oldalában találhatók a híres fehér falvak. Egymástól különböző távolságra  vannak, mindegyik más és más. Azonban a fehérre festett házak, zegzugos utcák és a rengeteg virág mégis öszhangot teremt köztük. Ezek közül az egyik kihagyhatalan:  Casares.

Casares a tengerparttól több mint, 10 km távolságra van.  A faluba jó minőségű út fenséges tájakon keresztül vezet.  A tengerparthoz közeli hegyoldalak tövében, fák közé bújva, magányos házak fehérlenek.  Aztán távolabb, már csak  hegyek, hegyek, hegyek. A hegyeken viszont látszik a régebbi korok hajóépítésének faigénye.  Csak a nagy armada megépítéséhez egész hegyeket taroltak le.  Előtte is utána is sok hajó épült, és azokhoz is kellett a fa. Ahogy nőtek a hajó méretek, úgy egyre több fára volt szükség. Ezeknek az időknek az eredménye látható a képen.

 

A tengerparthoz közeli hegyoldalak tövében, fák közé bújva, magányos házak fehérlenek.

Néhány kilométer múlva, Casares előtt a  hegyek felett átnézve, látszik a tenger

Mindjárt ott vagyunk. Még mielőtt elindultunk,  megnéztem mit is érdemes megnézni. Keresgéltem, utikönyvben, keresgéltem a neten, de nem találtam sem egy múzeumot, sem egy kiemelkedő épületet, sem egy híres művészeti alkotást, amit csak itt lehet látni.  Aztán rájöttem:  Casaresben nem ezt, vagy azt kell nézni, hanem a mindent. A városkát egyben, úgy ahogy van.

Mikor megláttam a falut, éreztem, már ez a látvány megérte a fáradságot. Bal oldalon a régi mór vár maradványai, jobb oldalon a késő délutáni napfényben fürdő fehér házak, és középen a Los Reales 1440m magas csúcsa.

Amikor utánanézek valamely hely történelmének, a különböző források mind azzal kezdik: "Ez a hely már a történelem előtti időkben időkben is lakott volt."   Ez a szöveg szinte minden város történetében benne van. Ez alól Casares sem kivétel. Itt is megtalálták az ősember településének nyomait.

Ilyenkor elgondolkodom. Ha föld a prehistorikus időkben már ilyen lakott volt, és minden említésre méltó helyet belakták az ősemberek, akkor már ezekben a történelem előtti időkben is igen nagy lehetett a föld népessége.

Amit viszont érdemes tudni Casaresről, hogy a római korban Hedionda néven volt híres kénes fürdőjéről. Július Ceasar is itt gyógyította bőrbetegségét. Egyesek innen eredeztetik a városka nevét. Ceasar, Casar, Casares.  Jól hangzik, akár igaz is lehet.

A mór időkben építették azt a várat, melynek romjai ma is láthatóak. Az akkor még főként mór lakoság, a vár tövében telepedett le. A város szerkezete ezekben az időkben alakult ki.

 

 

A mór romok mellé felkerült egy katolikus templom is.

A főtér. Innen vezet fel az út a templomhoz és a romokhoz.

Keskeny utca, keskeny ház.

A hangulatos lépcső a lejjebb épült házakhoz vezet

Fentről lenézve, elhagyott ház romjain csodálkoztam. Néztem a szoba méretét, a beomlott tető szerkezetét,a gazdasági udvart. Talán tíz éve, vagy annyi se, még lakhattak benne.

Ennyi maradt a múlt idők dicsőségéből. A mór vár romjai.

A palota falának maradványai.

A vár szomszédságában lévő temető előtti tér.

 

A templom bejárata előtt szinház. Elképzeltem egy nyári estét. A szinjátszó tér megvilágítva, háttérként a templom, illő díszlet egy don Quijote előadáshoz.

 

A templom túloldalán lévő kilátópontról letekintve a fehér házak még a kezdődő szürkületben is szemkápráztató látványt nyújtanak.

 

 

Ezzel a képpel búcsuzva fejezem be casaresi élmény beszámolómat.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china