.

Carcabuey története és legendájaCarcabuey gazdag történelemmel rendelkező kisváros Córdoba tartományban 


Carcabuey-nél  elmondható, hogy már időszámításunk előtt 6-7000 évvel laktak itt emberek. Ezt a régészeti ásatásokon talált leletek bizonyítják. 
A rómaiak is jártak erre, amire csak egy jelentéktelen faldarab utal.
Abd Allah muszlim csapatai 892-ben foglalták el a települést. A hely megtetszett nekik, mindjárt le is telepedtek.  Az arab hódítás kissé fellendítette a település életét. A letelepedett muszlimok virágzó mezőgazdaságot, kézműipart hoztak létre. A mórokat a 12. század elején elűzték a keresztények, de a muszlimok 1239-ben visszafoglalták. Az öröm nem tartott sokáig, mert 1241-ben újból a keresztények lettek az urak.

A szomszédos Kasztíliában 1251-től  X. (Bölcs) Alfonz lett a király aki igyekezett királyságát megerősíteni és kiterjeszteni. Uralkodásának második felében a trón öröklése okozott problémát. A jogos örökös, Fernando 1275-ben egy csatában meghalt, testvére Sancho apja ellen fordult, és még annak halála előtt meg akarta szerezni a hatalmat és a koronát. Ehhez az megkapta a kasztílliai nemesek többségének támogatását. Sancho egymás után foglalta el az apjához hű erősséget, mígnem elért Carcabuey várához
 
 
A várhoz érve felszólította a vár kapitányát, Pedro Nuño Tello-tálljon át az ő oldalára és adja át a várat. Tello azonban hőséges maradt királyához, Alfonzhoz.  Sancho körbejárta a várat és megállapította, ez ezt az erősséget nem tudja csapataival elfoglalni. Cselhez folyamodott.
Az egyik parancsnoka már régebbről ismerte a várkapitány lányát és szerelmes volt belé. A lánynak sem lett volna ellenére a daliás vitéz, de az események elszakították őket egymástól, a bimbódzó szerelem teljesületlen maradt. 
Sancho kitalálta, hogy a jóképű katona szöktesse meg a lányt, és ameddig a dühös apa kergeti a szökevényeket, addig ő katonáival elfoglalja a várat.
A fiatalok éj leple alatt az erősség egyik falánál találkozgattak, és sikerült megbeszélni a szökést. A lány leereszkedett a várfalon és megszökött a daliás vitézzel.

Sancho számításába itt egy kis hiba csúszott. Az apa nem vágtatott a fiatalok után, mert félt, hogyha kinyitja a kaput, az ellenség beözönlik rajta. Másnap üzenetet kapott Sanchótól,
- Add át a várat, megkapod a lányod !
- Nekem már nincs lányom. - volt a válasz. 

Az öreg király hamarosan meghalt, és az új király Sancho lett. Kis idő múlva elhívta magához  várkapitány Tellót, hogy rendezzék ezt a viszályt.  Tello nem ment el, inkább levelet írt neki, majd öngyilkos lett. 

A levélben leírta lánya szökése okozta fájdalmat, és azt is kijelentette, hogy mivel nem tud hűséges lenni Sanchóhoz, aki apja életére tört, inkább megöli saját magát.. A levelét azzal zárta, hogy "Küldöm neked emberségemet, az egyetlen részemet, amely soha nem fordult királya ellen."

Szolgálói teljesítették végső akaratát, holttestét és a levelet eljuttatták  az új királyhoz


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china