.

Carcabuey története és legendájaCarcabuey gazdag történelemmel rendelkező kisváros Córdoba tartományban 


Carcabuey-nél  elmondható, hogy már időszámításunk előtt 6-7000 évvel laktak itt emberek. Ezt a régészeti ásatásokon talált leletek bizonyítják. 
A rómaiak is jártak erre, amire csak egy jelentéktelen faldarab utal.
Abd Allah muszlim csapatai 892-ben foglalták el a települést. A hely megtetszett nekik, mindjárt le is telepedtek.  Az arab hódítás kissé fellendítette a település életét. A letelepedett muszlimok virágzó mezőgazdaságot, kézműipart hoztak létre. A mórokat a 12. század elején elűzték a keresztények, de a muszlimok 1239-ben visszafoglalták. Az öröm nem tartott sokáig, mert 1241-ben újból a keresztények lettek az urak.

A szomszédos Kasztíliában 1251-től  X. (Bölcs) Alfonz lett a király aki igyekezett királyságát megerősíteni és kiterjeszteni. Uralkodásának második felében a trón öröklése okozott problémát. A jogos örökös, Fernando 1275-ben egy csatában meghalt, testvére Sancho apja ellen fordult, és még annak halála előtt meg akarta szerezni a hatalmat és a koronát. Ehhez az megkapta a kasztílliai nemesek többségének támogatását. Sancho egymás után foglalta el az apjához hű erősséget, mígnem elért Carcabuey várához
 
 
A várhoz érve felszólította a vár kapitányát, Pedro Nuño Tello-tálljon át az ő oldalára és adja át a várat. Tello azonban hőséges maradt királyához, Alfonzhoz.  Sancho körbejárta a várat és megállapította, ez ezt az erősséget nem tudja csapataival elfoglalni. Cselhez folyamodott.
Az egyik parancsnoka már régebbről ismerte a várkapitány lányát és szerelmes volt belé. A lánynak sem lett volna ellenére a daliás vitéz, de az események elszakították őket egymástól, a bimbódzó szerelem teljesületlen maradt. 
Sancho kitalálta, hogy a jóképű katona szöktesse meg a lányt, és ameddig a dühös apa kergeti a szökevényeket, addig ő katonáival elfoglalja a várat.
A fiatalok éj leple alatt az erősség egyik falánál találkozgattak, és sikerült megbeszélni a szökést. A lány leereszkedett a várfalon és megszökött a daliás vitézzel.

Sancho számításába itt egy kis hiba csúszott. Az apa nem vágtatott a fiatalok után, mert félt, hogyha kinyitja a kaput, az ellenség beözönlik rajta. Másnap üzenetet kapott Sanchótól,
- Add át a várat, megkapod a lányod !
- Nekem már nincs lányom. - volt a válasz. 

Az öreg király hamarosan meghalt, és az új király Sancho lett. Kis idő múlva elhívta magához  várkapitány Tellót, hogy rendezzék ezt a viszályt.  Tello nem ment el, inkább levelet írt neki, majd öngyilkos lett. 

A levélben leírta lánya szökése okozta fájdalmat, és azt is kijelentette, hogy mivel nem tud hűséges lenni Sanchóhoz, aki apja életére tört, inkább megöli saját magát.. A levelét azzal zárta, hogy "Küldöm neked emberségemet, az egyetlen részemet, amely soha nem fordult királya ellen."

Szolgálói teljesítették végső akaratát, holttestét és a levelet eljuttatták  az új királyhoz


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol