.

A cár húsvéti ajándékaA kereszténység legnagyobb ünnepe Húsvét, amikor Jézus feltámadását ünneplik. Húsvét egy jó alkalom arra, hogy ajándékokkal lepjük meg szeretteinket.

Nem volt ez másként az 1800-as évek legvégén az orosz cári családban sem. III. Sándor szerette volna meglepni a feleségét Húsvét alkalmából valami különlegessel, ezért felkérte Peter Carl Fabergé aranyművest, készítsen számára valami személyes ajándékozni valót, ami egyúttal a húsvét szellemét is tükrözi.

Fabergé az alkalomra egy tömör aranyból készült tojással állt elő, belsejében egy tyúkkal - mint a húsvét szimbóluma - és a cári korona miniatűr másával, ami az uralkodók pozícióját jelezte. Mind a cárnak, mind a feleségének annyira tetszett a különleges alkotás, hogy a mestert hivatalos cári ékszerésszé nyilvánították.

A férfi 1917-ig évről évre családi válalkozásában készítette a szebbnél szebb tojásokat, kis meglepetésekkel a közepén.  Csodás alkotásainak nagy része ma is megvan, és a világ legértékesebb műkincsei közé tartoznak. 71 ékszerdobozkából 62-t megkíméltek a történelem eseményei, a többi helye ismeretlen.

A 71 műremekből 54 a cári család részére, a többi egyéni megrendelésre készült.
Fabergé  1900-ban a Párizsi Világkiállításon is ott volt, Oroszországot képviselte. Tanúja volt a cári időknek, nagy történelmi eseményeknek, az orosz forradalomnak, az álamosításnak amikor elkobozták mindenüket. Ekkor Franciaországba, majd Svájcba menekült, de soha nem heverte ki szentpétervári tevékenységének kerékbe törését. 1920-ban Svájcban halt meg.


Peter Carl Fabergé (1846-1920)

Források:
http://www.femina.hu/husvet/faberge_tojas?img=2&code=0000120629000000000sdtwq9krqu#kepescikk
http://ladylkreativalkotasai.blogspot.com.es/2012/05/peter-carl-faberge-1846-majus-30-1920.html
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol