.

CandelarioCandelario egy község Salamanca tartomény délkeleti részén Salamancától 75 kilométerre. Arról híres, hogy itt évszázadok óta   nem történt semmi jelentős esemény. Királyok jöttek, mentek a városka meg épült, szépült. A községet hol Salamancához csapták, hol a Plasencia egyházmegye vette át felette az irányítást, de ez nem gátolta meg abban, hogy Candelario Spanyolország egyik legszebb hegyi falva legyen.

Története a mór időszak végére nyúlik vissza. Miután a keresztények elűzték a mór urakat és a  muszlim lakosságot.az elnéptelenedett vidéken "Pelay Fernández" vezetésével aszturiai pásztor közösség telepedett meg.


Candelárió belvároso

A község helye Spanyolországban.

 
Az 1300-as évektől kezdődően nagy esemányek nem bolygatták meg az itt lakók életét, viszont  álattenyésztésben igencsak jeleskedtek  A 19. században érték el a sertéstenyéstés csúcsát. Salamancától Madridig híressé vált az innen származó sonka-  Ez az ágazat a 20. századra hanyatlásnak indult,  csak árnyéka maradt régi önmagának.


"Hiteles, egyedülálló ízű ibériai sonka", hirdeti magát Juan Garcia Gomez boltja Sierra de Candelario-ban.


Több száz éve híres az innen származó sonka.

 
Iglesia de Ntra. Sra. de la Asunción  nevű templomot 1329-ben kezdték építeni és 10 éven belül be is fejezték. Jelentős művészeti emlék a Mudehar kazettás menyezet, amely a mór építészetre jellemző.
 

Iglesia de Ntra. Sra. de la Asunción 


A templom belseje

 
Másik híres épület a "City hall". ami a 19. században épült impozáns 3 emeletes ház..
 

A község a 1100 méter magasan fekszik, télen gyakran esika hó. A városka utcáít úgy kovezték le, hogy az olvadó víz gyorsan elfollyon, ne okozzon akadályt a sokszor meredek utcákon.
 

A városkát 2005-ben beválasztották Spanyolország legszebb hegyi falvai kozé, ennek következtében a látogatók száma is megnőtt. Ha valaki néhány napot elakart titt tölteni, a Covid előtti időszakban alig lehetett szabad szállást találni. Most már van hely, csak a tartományok közötti mozgás tilos.  Ha lehet menni akkor kevés és drága a szállás, ha meg van szabad szoba vagy apartman, akkor meg nem lehet menni. 
Hát igen,  minden nem lehet tökéletes.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol