.

Cadízban jártam (2.rész)Miután lemásztunk a katedrális tornyáról, következő uticél a Torre Tavira, egy másik  híres épület megtekintése volt. Erről azt kell tudni, hogy a 16.-17.-18. században ennek a toronynak a tetejéről figyelték a távol-keletről és az újvilágból beérkező hajókat.
Megint keskeny utcákon kellett keresztül menni, ahol az egyik kirakat megállásra késztetett. Spanyolok árulták a magyar eredetű kürtös kalácsot. (Igaz, a kürtöst kürtősnek irták, de ilyen apróságon nem szabad fennakadni.)


A Torre Tavirához érve szembesültem a valósággal: újabb toronymászás előtt állok.. Persze gondolhattam volna, hogy az érkező hajókat nem az alagsorból figyelik.  Fáradság ide, fáradság oda nekiveselkedtünk a 173 lépcső megmászásának.

 

A panoráma a torony tetejéről megérte a lépcsőzést.


Miután a négy égtáj irányába lefotóztuk a várost, kiegészítettük további képekkel. KIcsit még nézelődtünk. majd elindultunk lefelé. Azonban még hátra volt a Cámara Oscura (sötét kamera) megtekintése.
- Mit nézegessek én egy sotét kamerán? - Inkább beülnék valahová néhány falatot bekapni.- ábrándoztam
- Ha már itt vagyunk, nézzük meg mi került fejenként 7 euróba - döntött a család többi tagja.

Beléptünk a titokzatos szobába, ahol egy elfektetett parabola antenna foglalta el a kis terem közepét. Felette kivágták a menyezetet, ahonnan néhány zsinor lógott le.


A szerkezet kezelője elmagyarázta, ez tulajdonképen olyan, mint egy tengeralattjáró periszkópja. Amit kint látni, azt vetiti ebbe a tányérba. A  periszkópot lehet forgatni, a vetített képet igény szerint kicsinyíteni, nagyítani. Mindezt sötétben, hogy élvezhető legyen a bemutató.
 

Ez a kép a cadízi önkorményzat honlapjáról származik, mivel az egyszerű turisták előadás közben nem fényképezhetnek.
(MInt kiderült, egy ilyen szerkezet Magyarországon, Egerben is van).
 
Amikor ezeket a tornyokat építették, nem gondoltak arra, hogy egyszer turisták fogják ezeket az épületeket nézegetni, akiknek fontos lenne a megfelelő rálátás. Az egész városra jellemző, hogy még a csodás paloták is olyan szűk helyekre vannak beszorítva, ahol teljesen jelentéktelennek tünnek. Ezt a tornyot sem lehetett teljes mivoltában lefényképezni, csak ebből a lehetetlen perspektívából.


Cadiz gazdag város volt. Az itt élő kereskedők kibulizták maguknak a királynál, hogy az ide érkrző hajók rakományával kizárólagos joggal ők kereskedhessenek. Leginkább lakótornyokban laktak, aminek alsó szintjén raktározták el árukészletüket. A prosperitás éveiben 160 lakótorny volt a városban.


Képzeletbeli életkép egy lakótoronyból

Még sok minden látnivaló van hátra, az idő meg gyorsan múlik, irány a tengerpart!  A naplementét még éppen elértük.A sötétedés beálltával felébrednek a helyi lakosok. Van aki aki a sarki kávázóba, van aki szomszédos templomba megy erőt gyűjteni.
 


 
Mi meg úgy döntöttünk, itteni szállásunkon fogunk erőt gyüjteni a következő nap látnivalóihoz. Elfáradtunk az egész napi városnézésben.

Bennem ez a kép maradt meg legjobban erről a napról.


P.R.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china