.

Cadízban jártam (1.rész)
Az óváros bejárata
 
 

Cadiz történelme időszámítáunk előtt több mint 1100 évvel kezdődik. Az ókori népek körében ismert  Földközi-tenger országainak kereskedelmi lehetőségei már kevésnek bizonyultak fönciai kereskedőknek, további lehetőségeket kerestek. Tudták, hogy a Gibraltári-szoroson túl is van élet és útjaikat az Atlanti-óceán partjai mellett is folytatták. Az Ibéiai-fésziget  nyugati oldalán találták meg azt a jól védhető helyet, ami hajózási és kereskedelmi szempontból is ideális volt. Itt alapították meg Gadirt, a mai Cadizt.

A római időkben ezüstöt, rezet, gyapjut és bort, szállítottak innen Rómába. A város kereskedői kizárólagos joggal szálíthatták erről a vidékről a sózott halat és halszószt a Római Birodalom szívébe.


ókori főníciai hajó replikája

A Római Birodalom szétesése után rövid ideig a vizigótok uralták a birodalom maradványait. A vizigót királyok egymás közti hatalmi harcokkal voltak elfoglalva, nem igazán törődtek a néppel. A népet meg nem igazán érdekelték a hatalmi belviszályokn nekik az volt a fontos, mennyiadót kell fizetni. nem akartak katonáskodni, vagy meghalni valamelyik trónkövetelő oldalán. 
Miután 710-ben a Gibraltári-szoroson át bejöttek az arabok, akik a néptől kevesebb adót követeltek, nem igazán ütküztek ellenállásba.  100 éven belül eljutottak a francia határig, ezzel teljesen megszünt a vizigót királyság és a mórrá avanzsált arabbok vették át a hatalmat az Ibériai-félszigeten.

Cadizt a következ négyszáz évben a mórok uralták, de 1272-ben elfoglalta a várost a kasztíliai királyság 

A középkori spanyol - angol világhatalmi rivalizálás folytán Cadizt 1596-ban lerombolták az angolok, ezért kevés emlék maradt az előző évszázadokból. 

A mai belvárost a 17-18. században épült épületek és a köztül lévő keskeny utcák jellemzik.


Jelenleg turisták nélkül

 
Amikor családunkban felvetődött az utazás lehetősége, rövid tanakodás után a cadizi kirándulásunkat október elejére terveztük, Ilyenkor még jó az idő, ha kedvünk van fürdeni is lehet az Atlanti-óceánban, gondoltuk. Október első hétvégéjén nagy tervekkel vágtunk neki az útnak. A szemerkélő eső és az egyre jobban lehülő levegő rádöbbentett, hogy az időjárás nincs tisztában  nyárias  terveinkkel.   Beláttuk, strandolásra nem számíthatunk, inkább azon kell gondolkodnunk, van-e elég meleg ruhánk.
 

Ez az idő nem strandidő
 
- No nem baj, legalább nem rohad le rólunk a ruha városnézés közben,- vigasztaltuk magunkat  Az aznapi városnéző séta,  ebben a borongós, esőre hajló, szeles időben történt, Ez nem ideális sétaidő! Vélhetően mások is így érezték, mert a katadrális előtti téren, ahol máskor nem lehet üres asztalt ltalálni, nem volt egy ember sem
 
 
A megérkezés utáni városnézés ebben a borongós hangulatban telt, de legalább némi helyismeretre tettünk szert. Séta közben felfedeztük a házak közé szorított Santa Maria templomot. "Ha már itt vagyunk, menjünk be" gondoltuk. Odabent  a szél sem fújt, és még az is kiderült, sikerült az egyik legrégebbi templomot megtalálni. Az építkezést 1527-ben kezdték, majd az angolok 1596-os rombolása után 1616-ban folytatták. 
 
 
A templom bejárata és belseje.

Ezekkel az ismeretekkel gyarapodva folytattuk mi is szeles sétánkat az óvárosban. Néztük a csodás épületeket, majd miután kellően átfáztunk és elfáradtunk abban a reményben indultunk el szálláshelyünkre, hogy a következő napon talán melegebb  lesz.


A szél a házak között is tépte a pálmákat

Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.

Másnap reggel az internetes hőmérő 12 fokot mutatott. Ekkor igazolódott be az előbbi bölcselet:  "ha kisüt a Nap jó idő lesz" - bizakodott feleségem.

Ezzel a reménnyel indultunk Cadiz felfedezésére. Mire a reggeli készülődés után beértünk a szállásunktól 7 km-re lévő óvárosba, csoda történt. Sütött a nap és az előző napi hűvös, őszies idő kellemes városnéző időre változott.
 

Ez az épület maradvány a mór időket idézi

Minket a katedrális izgatott, azt midenképen meg akartuk nézni. A keskeny utcákon hamar odaértünk a katedrális elé. Az előzó napi kihalt tér a napsütés hatására megtelt élettel.  
 

Tudtuk, hogy a katedrális tornyába fel lehet menni, de ahhoz ki kell várni a sorunkat., Negyedóránként tizesével engedték fel a látogatókat. Felmenni a toronyba nem lépcsőn, hanem egy folyamatosan emelkedő körkörös rámpán lehet. Nagy lendülettel indultam a magasba, de a lendület már a félúton alább hagyott. MIre feljutottam, bizony sűrün kellett vennem a levegőt. A rámpa végén pedig egy keskeny csigalépcső vezet ki a torony tetejére.
 
 

Végre !  Fent vagyok !

- Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra!  Amig gyönyörködöm, kifujom magam - gondoltam és beálltam a fal egyik bemélyedésbe. A nyugodt nézelődésnek fülsiketítő hang vetett véget. Megkondult a fejem felett lévő harang, amit addig észre sem vettem. Úgy ugrottam ki a nyugodtnak vélt beszögelésből, mint akit fenékbe rugtak. 

 

A katedrális

1722-ben tették le a a katedrális alapjait, de nem kapkodták el az építkezést, mert csak 1853-ban lett kész.  Állítólag a késlekedés oka a pánzhiány volt.
 


Folyt. köv.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china