.

A Brexit után Gibraltárra speciális szabályok fognak vonatkozniSpanyolországnak vétójoga lehet a Gibraltárt érintő döntésekben, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból - áll abban a szövegtervezetben, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke készített a kiválási tárgyalásokról szóló iránymutatásként, és küldött szét a tagállamok kormányainak pénteken.A híres gibraltári szikla, előtte a tengerbe nyúló repülőtér


Eszerint az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú területtel kapcsolatban az unió és a brit kormány között a későbbiekben csak úgy jöhet létre bármiféle megállapodás, ha arról a spanyol és brit vezetés is külön megegyezik.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a Brexit-tárgyalásoknak nem lesz része Gibraltár sorsa, ami megfelel a spanyol kormány korábbi kérésének.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken a kabinet elégedettségét tolmácsolta a Tusk-dokumentummal kapcsolatban. 

Spanyolország már a brit népszavazás előtt felvetette, hogy ha az Egyesült Királyság távozik az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz.

A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.


Gibraltár a turistaforgalomból is sokat profitál

A mindössze 6,5 négyzetkilométeres Gibraltáron 30 ezren élnek, a lakosság nagy többsége a referendumon elutasította a kilépést, mert attól féltek, hogy megszűnnének azok az alapok, amelyek virágzó gazdaságukat biztosítják. 

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol