.

A bibliai Salamon király a mai Spanyolország területén is bányászott aranyatSalamon király lehetett az első hajómágnás egy brit tengeri régész évtizedes kutatásának eredményei alapján - számolt be róla a The Guardian online kiadása.


A bölcsessége miatt legendás Salamon király személye a Biblia egyik nagy megoldatlan rejtélye: régészek küzdöttek, hogy létezésére meggyőző bizonyítékot találjanak, de hiába. A Jeruzsálemben 3000 éve épült csodás palota és a templom, melyet neki tulajdonítanak, nem tartalmazza a maradványait, sem feliratokat, melyek róla szólnának.
 

SEAN KINGSLEY BRIT TENGERI RÉGÉSZ AZONBAN JELENTŐS SZÁMÚ BIZONYÍTÉKOT GYŰJTÖTT ÖSSZE, MELYEK SZERINT SALAMON NEMCSAK HOGY HÚS-VÉR URALKODÓ, DE A TENGERI HAJÓZÁST FONTOSNAK TARTÓ KIRÁLY VOLT, AKI FÖNÍCIAI SZÖVETSÉGESEIVEL HAJTTATTA VÉGRE A HOSSZÚ TENGERI UTAKAT.


Föníciai hajó


Kingsley több mint 10 éve kutatja a Salamon-rejtélyt. Vizsgálódását kiterjesztette a Szentföldön túlra, a Földközi-tengeren nyugat felé egészen Szardíniáig és a mai Spanyolországig. Régészeti leletekkel igazolta Salamon és Hirám föníciai (türoszi) király Bibliában említett kapcsolatát: Hirám annyi cédrusfával és arannyal látta el Salamont, amennyit kívánt.

Hasonló méretű tengeri régészeti munkát korábban senki sem végzett - idézte Kingsley-t a Guardian. A világ régészetileg legtöbbet kutatott városa, Jeruzsálem szent talaját száz éve vizsgálják, de nem találtak olyasmit, ami a Királyok könyve vagy a Krónikák könyve elbeszéléseihez illett volna.

A tengeri régész Mezquitilltól Málagáig végigkutatta az andalúz kikötővárosokat, megvizsgálta a Huelvától 70 kilométerre a félsziget belseje felé fekvő hatalmas ókori bánya, az aranyat, ezüstöt, ólmot, rezet és cinket termelő Rio Tinto területét, és felfedezte, hogy régi térképek és történelmi beszámolók a helyet Salamon hegyeként említik.


Salamon király fogadja Sába királynőjét   FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
 

Egy 17. századi beszámoló szerint a Salamon hegyét korábban Salamon kastélyának nevezték, egy másik írás olyan emberekről beszél, "akiket Salamon király aranyért és ezüstért küldött oda". A helyszínen ókori bányászati eszközöket tártak fel, Kingsley szerint pedig az izotópelemzés kimutatta, hogy az Izraelben kiásott ezüstkészletek az Ibériai-félszigetről származtak.

Huelvai ásatások nemrég izraeliek és föníciaiak jelenlétére utaló bizonyítékokat tártak fel, köztük elefántcsontot, edényeket és kereskedőmérlegek sékelmértékeit. A közel-keleti kapcsolatok legkorábban Kr. e. 930-ra, vagyis Salamon uralkodásának végére nyúlnak vissza, és Kingsley szerint a bibliai Társis városának leginkább Huelva felel meg.

A régész, aki több mint 350 hajóroncsot tanulmányozott az elmúlt 30 évben, eredményeit a Wreckwatch magazine című, tengeri régészettel foglalkozó szaklapban  teszi közzé.
Salamonról úgy vélik, ő építette Jeruzsalemben az első templomot a Templomhegyen. Kingsley azt írja, amit a történészek az épületről tudnak, mind a Bibliából ered.

Városok, paloták és templomok építése nem volt olcsó. A hosszú hajóutak arany, ezüst, drágakövek és márvány özönét szállították a királyi udvarba"- magyarázta Kingsley.

"A Dél-Spanyolroszágban előkerült leletek vitathatatlanok: a közel-keleti hajók akkora utakat tettek meg Krisztus előtt 900 körül, mintha ma a Hold túlsó oldalára utaznának" - tette hozzá. Kingsley-nek úgy tűnt, Salamon a tengeri utak tervezésének bölcse is volt, Jeruzsálemből finanszírozta a hajózást, melynek minden kockázatát a föníciai tengerészekre bízta.

 (The Guardian/MTI)

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol