.

Beteljesült jóslatokGyakran előfordult régebben, hogy egyes ismert emberek, uralkodók, hadvezérek életpályáját úgymond előre megjósolták. A legkülönbözőbb történetek keringtek erről már az ókorban is, és a későbbi időkben is.

Nyilvánvalóan ezek nagyobb része hamisítás, mendemonda, pletyka volt csupán. Jó néhány "jóslatot" csak az események után találtak ki a szolgalelkű krónikások.

Volt azért kivétel is. Nostradamus a XVI. századi jós néha telibe talált. Legismertebb beteljesült jóslata a vele egy időben élő francia királyoz fűződik. Aránylag pontosan - de szokásához híven meglehetősen homályos nyelven és időpont megjelölése nélkül! - előre megmondta, milyen párbajban és hogyan fogja életét veszíteni a király. Ez "bejött", és nagyban emelte Nostradamus jósi hírnevét.

Tudunk olyan jóslatról is, amely egyszerre három ember életére vonatkozott, és mindhárom teljesült. Pedig aki jósolta feltehetően analfabéta szigetlakó volt, és nem sokat tudhatott a világ dolgairól. A történet a karibi szigetvilágban Martinique szigetén játszódott le. Itt a XVII. század vége felé sok néger rabszolga és kevés fehér telepes élt. Köztük egy olyan család is, amely ültetvényt vezetett a szigeten. A család egyik lánya barátnőjével olykor kikocsizott a szigeten. A távoli Párizsról álmodozott, de úgy tűnt, soha nem jut el a szigetről sehová.

Egy napon azonban eljött Párizsból fiatal nagynénje, és ott töltött néhány hetet. A három lány nemegyszer kikocsizott, hogy megcsodálják a sziget gyönyörű tájait. Egyik nap, amikor a hölgyek a tengerben gyönyörködtek, felbukkant mellettük egy fekete bőrű, öreg rabszolganő, és kérte, mutassák meg a tenyerüket. Jósolni fog, állította. Elkomolyodott, amikor meglátta a lányok tenyerét. Aztán a következő rövid jóslat hangzott el: "Te királyné leszel", "Te majdnem királyné leszel", "Te pedig több leszel, mint királyné!"

Az egyik martiniquei lányt nem sokkal később kalózok rabolták el a Földközi-tengeren tett utazása során (akkoriban Észak-Afrikában sok arab kalóz élt), és rabszolganőnek adták el Konstantinápolyba.  Ott kivételes szépsége miatt a szultán háremébe került.  Az akkori török uralkodó beleszeretett és attól kezdve ez az asszony- bár hivatalosan továbbra is rabszolga volt - a háttérből ügyesen irányította a nagy birodalmat. Neki jósolta a tenyérjós, hogy "több lesz, mint királyné". A másik nőt Madame de Maintenontnak hívták  És akárcsak száz évvel korábbi elődje, ő is a párizsi szalonokat uralta, majd jó kapcsolatai révén XVI. Lajos, a forradalom által később megdöntött király szeretője lett. Hatalma sokkal nagyobb volt, mint bárkié. Neki jósolta az öregasszony, hogy "majdnem királyné leszel". Nem sok hiányzott ugyanis, hogy a király feleségül vegye...


Madame de Maintenontnak


A legérdekesebben a harmadik lány sorsa alakult. Joséphinenek hívták, és ő is Párizsba került, ahol feleségül ment egy gazdag arisztokratához  Férjét a forradalomban kivégezték. Valamivel később az asszony véletlenül megismerkedett  egy alacsony rangú, nála fiatalabb katonatiszttel. A tiszt beleszeretett, és feleségül vette. Őt különben Bonaparte Napöleonnak  hívták! Joséphine így lett valamivel később császárnő. Csak ennyiben tévedett a jósnő: "királynénak" és nem császárnénak látta a lányt.


Nemere István írása

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol