.

Beteljesült jóslatokGyakran előfordult régebben, hogy egyes ismert emberek, uralkodók, hadvezérek életpályáját úgymond előre megjósolták. A legkülönbözőbb történetek keringtek erről már az ókorban is, és a későbbi időkben is.

Nyilvánvalóan ezek nagyobb része hamisítás, mendemonda, pletyka volt csupán. Jó néhány "jóslatot" csak az események után találtak ki a szolgalelkű krónikások.

Volt azért kivétel is. Nostradamus a XVI. századi jós néha telibe talált. Legismertebb beteljesült jóslata a vele egy időben élő francia királyoz fűződik. Aránylag pontosan - de szokásához híven meglehetősen homályos nyelven és időpont megjelölése nélkül! - előre megmondta, milyen párbajban és hogyan fogja életét veszíteni a király. Ez "bejött", és nagyban emelte Nostradamus jósi hírnevét.

Tudunk olyan jóslatról is, amely egyszerre három ember életére vonatkozott, és mindhárom teljesült. Pedig aki jósolta feltehetően analfabéta szigetlakó volt, és nem sokat tudhatott a világ dolgairól. A történet a karibi szigetvilágban Martinique szigetén játszódott le. Itt a XVII. század vége felé sok néger rabszolga és kevés fehér telepes élt. Köztük egy olyan család is, amely ültetvényt vezetett a szigeten. A család egyik lánya barátnőjével olykor kikocsizott a szigeten. A távoli Párizsról álmodozott, de úgy tűnt, soha nem jut el a szigetről sehová.

Egy napon azonban eljött Párizsból fiatal nagynénje, és ott töltött néhány hetet. A három lány nemegyszer kikocsizott, hogy megcsodálják a sziget gyönyörű tájait. Egyik nap, amikor a hölgyek a tengerben gyönyörködtek, felbukkant mellettük egy fekete bőrű, öreg rabszolganő, és kérte, mutassák meg a tenyerüket. Jósolni fog, állította. Elkomolyodott, amikor meglátta a lányok tenyerét. Aztán a következő rövid jóslat hangzott el: "Te királyné leszel", "Te majdnem királyné leszel", "Te pedig több leszel, mint királyné!"

Az egyik martiniquei lányt nem sokkal később kalózok rabolták el a Földközi-tengeren tett utazása során (akkoriban Észak-Afrikában sok arab kalóz élt), és rabszolganőnek adták el Konstantinápolyba.  Ott kivételes szépsége miatt a szultán háremébe került.  Az akkori török uralkodó beleszeretett és attól kezdve ez az asszony- bár hivatalosan továbbra is rabszolga volt - a háttérből ügyesen irányította a nagy birodalmat. Neki jósolta a tenyérjós, hogy "több lesz, mint királyné". A másik nőt Madame de Maintenontnak hívták  És akárcsak száz évvel korábbi elődje, ő is a párizsi szalonokat uralta, majd jó kapcsolatai révén XVI. Lajos, a forradalom által később megdöntött király szeretője lett. Hatalma sokkal nagyobb volt, mint bárkié. Neki jósolta az öregasszony, hogy "majdnem királyné leszel". Nem sok hiányzott ugyanis, hogy a király feleségül vegye...


Madame de Maintenontnak


A legérdekesebben a harmadik lány sorsa alakult. Joséphinenek hívták, és ő is Párizsba került, ahol feleségül ment egy gazdag arisztokratához  Férjét a forradalomban kivégezték. Valamivel később az asszony véletlenül megismerkedett  egy alacsony rangú, nála fiatalabb katonatiszttel. A tiszt beleszeretett, és feleségül vette. Őt különben Bonaparte Napöleonnak  hívták! Joséphine így lett valamivel később császárnő. Csak ennyiben tévedett a jósnő: "királynénak" és nem császárnénak látta a lányt.


Nemere István írása

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china