.

Benzinnel és levegővel hajtott autóA PSA Peugeot Citroen két mérnöke elkészítette a levegővel hajtható autó prototípusát. A levegő, mint üzemanyag előnyei egyértelműek: mindenhol megtalálható, tiszta, és mindenekelőtt ingyen van.

Azonban erősen árnyalja a képet az, hogy a levegő energiakénti tárolása további energia befeketést igényel.  A végeredmény mégis kedvező: olcsóbb üzemeltetés, 30-40% benzin megtakarítás, kevesebb légszennyezés.

A PSA Peugeot Citroen gyár 2010-ben indított Hybrid Air Programjában a tervezők egy kompakt autót készítettek, aminek a motorját egy civil repülőgép hidraulikájával kötötték össze.

A rendszer egy hidraulikus pumpát és egy dugattyút használ, ami összepréseli a tankban található nitrogéngázt; ehhez egy nagynyomású tartályt használnak. Ha rátaposunk a gázpedálra, a sűrített gáz kiszabadul a tankból, és mozgásba hozza a hidraulikafolyadékot.

A folyadék ezután visszafelé kezd el áramlani a szivattyún, ami ugyanúgy működik, mint egy motor: a folyadék mozgása meghajtja a kerekeket, mielőtt átkerül a második tankba. Olyan az egész, mint egy vízimalom, ami saját magát hajtja.

Vezetés közben a vezérlőrendszer a benzinüzemű és a léghajtású üzemmód között váltogat. A hibrid elektromos autókhoz hasonlóan a francia tervezők autója is benzinmotorra kapcsol, ha meredek emelkedőn vagy autópályán kell haladnia. Ugyancsak a motor végzi a nitrogén sűrítését, ha a regeneratív fékezés (a fékezéskor hasznosuló, akkumulátorban tárolt mozgási energia) ehhez nem szolgáltatna elég energiát.

A jármű tervezői, André Yarce és Karim Mokaddem szerint óránként 70 kilométeres sebesség mellett az autó 60-80 százalékban működtethető tisztán léghajtással. A hibrid, elektromos és benzines üzemmódot váltogató autóknál a Hybrid Air könnyebb és olcsóbb, ráadásul nincsenek óriási akkumulátorai, amik a csomag- vagy az utastérből vennének el helyet.

A kisautó tesztje olyan jól sikerült, hogy a Peugeot és a Citroen árusítani is fogja őket. A Hybrid Air Európában is kapható lesz, a nemzetközi piacokra 2016-ra juthat el. Az árat még nem jelentették be, de a tervezők szerint nagyjából annyiba fog kerülni, mint a benzines-elektromos hibrid autók.

forrás: alternativenergia.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china