.

Benzinnel és levegővel hajtott autóA PSA Peugeot Citroen két mérnöke elkészítette a levegővel hajtható autó prototípusát. A levegő, mint üzemanyag előnyei egyértelműek: mindenhol megtalálható, tiszta, és mindenekelőtt ingyen van.

Azonban erősen árnyalja a képet az, hogy a levegő energiakénti tárolása további energia befeketést igényel.  A végeredmény mégis kedvező: olcsóbb üzemeltetés, 30-40% benzin megtakarítás, kevesebb légszennyezés.

A PSA Peugeot Citroen gyár 2010-ben indított Hybrid Air Programjában a tervezők egy kompakt autót készítettek, aminek a motorját egy civil repülőgép hidraulikájával kötötték össze.

A rendszer egy hidraulikus pumpát és egy dugattyút használ, ami összepréseli a tankban található nitrogéngázt; ehhez egy nagynyomású tartályt használnak. Ha rátaposunk a gázpedálra, a sűrített gáz kiszabadul a tankból, és mozgásba hozza a hidraulikafolyadékot.

A folyadék ezután visszafelé kezd el áramlani a szivattyún, ami ugyanúgy működik, mint egy motor: a folyadék mozgása meghajtja a kerekeket, mielőtt átkerül a második tankba. Olyan az egész, mint egy vízimalom, ami saját magát hajtja.

Vezetés közben a vezérlőrendszer a benzinüzemű és a léghajtású üzemmód között váltogat. A hibrid elektromos autókhoz hasonlóan a francia tervezők autója is benzinmotorra kapcsol, ha meredek emelkedőn vagy autópályán kell haladnia. Ugyancsak a motor végzi a nitrogén sűrítését, ha a regeneratív fékezés (a fékezéskor hasznosuló, akkumulátorban tárolt mozgási energia) ehhez nem szolgáltatna elég energiát.

A jármű tervezői, André Yarce és Karim Mokaddem szerint óránként 70 kilométeres sebesség mellett az autó 60-80 százalékban működtethető tisztán léghajtással. A hibrid, elektromos és benzines üzemmódot váltogató autóknál a Hybrid Air könnyebb és olcsóbb, ráadásul nincsenek óriási akkumulátorai, amik a csomag- vagy az utastérből vennének el helyet.

A kisautó tesztje olyan jól sikerült, hogy a Peugeot és a Citroen árusítani is fogja őket. A Hybrid Air Európában is kapható lesz, a nemzetközi piacokra 2016-ra juthat el. Az árat még nem jelentették be, de a tervezők szerint nagyjából annyiba fog kerülni, mint a benzines-elektromos hibrid autók.

forrás: alternativenergia.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol