.

BenidormEz nem szitok szó, hanem egy különleges tengerparti város Spanyolországban

Spanyolország kedvelt tengerpartjának, a Costa Blanca-nak híres üdülőhelye az égig érő szállodáiról ismert Benidorm


A kiváltságos, festői helyen elterülő Benidorm aranyhomokos strandjairól, csodálatos látképeiről és nyüzsgő nyári mindennapjairól ismert. Sokan az egekbe magasztalják, mások pedig nem értik, de hogy nem egy unalmas hely, annyi szent. Ez a -mondhatni- "mediterrán Manhattan" turisztikai védejeggyé vált mostanra, ami a fenntarthatóságot és az integrációt illeti.

Benidorm az első spanyol város, amely az innovációnak, az akadálymentességnek, a digitális átalakulásnak, az erőforrások jobb felhasználásának köszönhetően megkapta az intelligens turisztikai célállomás minősítést. Nézzük meg, hogyan érte el ezt!

<iframe width="640" height="355" src="https://www.youtube.com/embed/XEfixFnvnmY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A fenntartható mobilitás kulcsfontosságú egy olyan város településnek, amelynek népessége nyaranta 180 000 főről félmillióra nő. Az elektromos járművek egy lehetőség. Benidormban nagyjából tíz újratöltő pontja van ezeknek a járműveknek a „megtankolásához”.

A zöld forradalomban a szállodák sem akarnak lemaradni.

„Az elmúlt négy évben a szállodai létesítmények beruházása 300 millió euró volt. Ez lehetővé tette a megújuló energia rendszerekbe, a hatékonyabb gépekbe és az erőforrások jobb felhasználásába történő befektetéseket” - magyarázta Mayte Garcia, a Hotel Business Association Illetékese.

A hotelek egynegyede már használ megújuló energiát. Ez a szálloda például a városban található legnagyobb fotovoltaikus berendezéssel rendelkezik. A napenergiának hála, önellátó. Ezek az egyébként drága infrastruktúrák járulnak hozzá a fogyasztási költségek és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

De a fenntarthatóság még nem minden, ha okos úticélt keres az ember. Másra is gondolni kell.

Sam Nottinghamben él. 15 éve rendre Benidormban nyaral. És nemcsak a meleg éghajlat és a csodálatos strandok miatt ilyen hűséges a városkához.

"Imádom ezt a helyet. Nagyon könnyen körbejárható, lehet lefelé menni, lehet felfelé, mindenfelé. Amikor először jöttünk ide, még nagyon magasak voltak a járdaszegélyek, kicsit nehezebb volt bejárni a várost, de évről évre javult a helyzet” - mondta.

De nemcsak a fizikai akadályok leküzdése fontos szempont. Fontos az is, hogy információhoz mennyire könnyen lehet jutni.

Quico Savall éveken át azon dolgozott, hogy Braille-írással készül térképekhez is hozzá lehessen jutni a városban.

„Mindenkinek joga élvezni egy helyet, előadást, vagy bármilyen tartalmat” - hangsúlyozza. "Mondjuk egy emlékművet nem egyszerű nekünk megközelíteni, nem tudjuk megérinteni, így nem it „látjuk” - idézőjelben persze. Az alacsonyabban fekvő helyeken lévő látványosságoknál egyébként egyszerűbb a dolgunk, ott ugyanis vannak dombornyomásos térképek, vagyis, azokat jobban el tudjuk képzelni” - teszi hozzá.

Az új technológiáknak hála, Quico is hozzáférhet a látványosságok történetéhez, hiszen hat nyelven rendelkezésre áll a vágyott információ, csak egy QR-kódot kell beolvastatni.

A festői, ódon kis halászfalu két keréken teljesen bejárható, hiszen 80 kilométernyi bicikliút öleli körül. Az infrastruktúrának, no meg az elektromos kerékpároknak köszönhetően Tossal de la Calától Serra Geladáig bejárható a modern Benidorm.

„Amint rájön a turista, hogy milyen könnyen és gyorsan lehet a városban biciklivel mozogni, hogy bárhol le lehet tenni a bringát, a teljes nyaralásra bérelnek egyet. Nem arra a strandra, mennek, ahol a szállodájuk van, hanem szépen mozognak a part mentén. Mindezt minimális ökológiai lábnyom hátrahagyásával” - mondta Segio Ruiz, az egyik bringakölcsönző tulajdonosa.

A kulturális és természeti örökség fenntartható és befogadó módon történő megőrzése minden turisztikai célpont jövője. Benidorm abszolút a jó úton halad efelé.

Forrás: euronews

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china