.

BenidormEz nem szitok szó, hanem egy különleges tengerparti város Spanyolországban

Spanyolország kedvelt tengerpartjának, a Costa Blanca-nak híres üdülőhelye az égig érő szállodáiról ismert Benidorm


A kiváltságos, festői helyen elterülő Benidorm aranyhomokos strandjairól, csodálatos látképeiről és nyüzsgő nyári mindennapjairól ismert. Sokan az egekbe magasztalják, mások pedig nem értik, de hogy nem egy unalmas hely, annyi szent. Ez a -mondhatni- "mediterrán Manhattan" turisztikai védejeggyé vált mostanra, ami a fenntarthatóságot és az integrációt illeti.

Benidorm az első spanyol város, amely az innovációnak, az akadálymentességnek, a digitális átalakulásnak, az erőforrások jobb felhasználásának köszönhetően megkapta az intelligens turisztikai célállomás minősítést. Nézzük meg, hogyan érte el ezt!

<iframe width="640" height="355" src="https://www.youtube.com/embed/XEfixFnvnmY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A fenntartható mobilitás kulcsfontosságú egy olyan város településnek, amelynek népessége nyaranta 180 000 főről félmillióra nő. Az elektromos járművek egy lehetőség. Benidormban nagyjából tíz újratöltő pontja van ezeknek a járműveknek a „megtankolásához”.

A zöld forradalomban a szállodák sem akarnak lemaradni.

„Az elmúlt négy évben a szállodai létesítmények beruházása 300 millió euró volt. Ez lehetővé tette a megújuló energia rendszerekbe, a hatékonyabb gépekbe és az erőforrások jobb felhasználásába történő befektetéseket” - magyarázta Mayte Garcia, a Hotel Business Association Illetékese.

A hotelek egynegyede már használ megújuló energiát. Ez a szálloda például a városban található legnagyobb fotovoltaikus berendezéssel rendelkezik. A napenergiának hála, önellátó. Ezek az egyébként drága infrastruktúrák járulnak hozzá a fogyasztási költségek és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

De a fenntarthatóság még nem minden, ha okos úticélt keres az ember. Másra is gondolni kell.

Sam Nottinghamben él. 15 éve rendre Benidormban nyaral. És nemcsak a meleg éghajlat és a csodálatos strandok miatt ilyen hűséges a városkához.

"Imádom ezt a helyet. Nagyon könnyen körbejárható, lehet lefelé menni, lehet felfelé, mindenfelé. Amikor először jöttünk ide, még nagyon magasak voltak a járdaszegélyek, kicsit nehezebb volt bejárni a várost, de évről évre javult a helyzet” - mondta.

De nemcsak a fizikai akadályok leküzdése fontos szempont. Fontos az is, hogy információhoz mennyire könnyen lehet jutni.

Quico Savall éveken át azon dolgozott, hogy Braille-írással készül térképekhez is hozzá lehessen jutni a városban.

„Mindenkinek joga élvezni egy helyet, előadást, vagy bármilyen tartalmat” - hangsúlyozza. "Mondjuk egy emlékművet nem egyszerű nekünk megközelíteni, nem tudjuk megérinteni, így nem it „látjuk” - idézőjelben persze. Az alacsonyabban fekvő helyeken lévő látványosságoknál egyébként egyszerűbb a dolgunk, ott ugyanis vannak dombornyomásos térképek, vagyis, azokat jobban el tudjuk képzelni” - teszi hozzá.

Az új technológiáknak hála, Quico is hozzáférhet a látványosságok történetéhez, hiszen hat nyelven rendelkezésre áll a vágyott információ, csak egy QR-kódot kell beolvastatni.

A festői, ódon kis halászfalu két keréken teljesen bejárható, hiszen 80 kilométernyi bicikliút öleli körül. Az infrastruktúrának, no meg az elektromos kerékpároknak köszönhetően Tossal de la Calától Serra Geladáig bejárható a modern Benidorm.

„Amint rájön a turista, hogy milyen könnyen és gyorsan lehet a városban biciklivel mozogni, hogy bárhol le lehet tenni a bringát, a teljes nyaralásra bérelnek egyet. Nem arra a strandra, mennek, ahol a szállodájuk van, hanem szépen mozognak a part mentén. Mindezt minimális ökológiai lábnyom hátrahagyásával” - mondta Segio Ruiz, az egyik bringakölcsönző tulajdonosa.

A kulturális és természeti örökség fenntartható és befogadó módon történő megőrzése minden turisztikai célpont jövője. Benidorm abszolút a jó úton halad efelé.

Forrás: euronews

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol