.

Bekopogni a tudatalatti világába
Már több mint száz évvel ezelőtt Freud észrevette, a tudatalatti irányítja érzelmeinket, cselekedeteinket, egész  életünket. A félelmeink, indulataink gyökerei ilyen mélyre nyúlnak. A fusztráló érzelmek és a betegségek elengedésében segít az EFT, az Érzelmi Felszabadítás Technikája.

Az EFT (Emotional Freedom Techniques) története a Gary Craig nevéhez fűződik. Módszerét az 1990 -es évek közepén tárta a nyílvánosság elé, amely azóta széles körben terjed.

Módszere abból áll, hogy a test akupunkturás pontjait kopogtatva az ott elérhető meridián vonalak közvetítésével energia indul meg a megfelelő szervhez. 

A Gary Craig (felül) a Roger Callahan-féle Gondolatmező Terápiából (TFT) indult ki. Callahan tisztában volt az emberi testben futó meridián vonalak szerepével. Az Ő módszerében minden betegségnek meg vannak a kiváltó szervei és az ahhoz tartozó meridián vonalak. Ezen vonalakhoz tartozó akupunkturás pontok ütögetése  energiát ad a beteg szervnek, miáltal beindul a gyógyítás. Ennél a módszernél alaposan ismerni kell a test meridián rendszerét.

Gary Craig kísérletei során rájött arra, hogy nem szükséges tökéletesen ismerni a meridián vonalak szerepét és elhelyezkedését. Nem csak akkor hatásos a kezelés, ha pontosan a megfelelő pontokon kopogtat. Ehelyett véletlenszerű eljárást alkalmazott, ami ugyanúgy hatásosnak bizonyult. Ezért az EFT-ben nincs diagnosztizálás sem. Később kiderült, hogy a kopogtatási pontok sorrendje sem számít és a kopogtatások száma sem. Az eredményhez elegendő 5-7 kopogtatás egy-egy ponton. Ezzel az EFT könnyen tanulhatóvá és laikusok számára is alkalmazhatóvá vált.

Az EFT alkalmazói szerint a negatív tapasztalatainkból, vagy az elképzelt rossz eseményekből származó rossz érzéseink eltüntetéséhez nem elegendőek az orvostudományban eddig használt technikák, mivel ezek alkalmazásával az „energiarendszer” nem áll helyre. Ehelyett az „energiazavar” megszüntetésére kell koncentrálni. A problémára összpontosítva az „energiaáramlás csatornáinak végződéseit” ütögetve ezeket a zavarokat lehet feloldani, melynek eredményeként sokszor percek alatt megszűnnek olyan lelki problémák, melyek gyógyítása hagyományos módszerekkel lehetetlen vagy lassú.
Az EFT alkalmazói azt állítják, hogy az EFT hatékony segítséget nyújt a depresszió, a szorongás, a poszttraumatikus stressz szindróma, a stressz, a függőségek és a fóbiák, a szklerózis multiplex és lényegében minden betegség kezelésében „az egyszerű megfázástól a rákig”. Ezeket az eseteket több mint 10 000 esettanulmányban ismertetik
Mivel a betegségek nagyrészt lelki eredetűek, ezért Gary Craig módszerében nagy súlyt helyezett az érzelmi traumák feloldására. A "kopogtatás" a tudatalattira is hat, ami tovább hat szervezetünkre.

Szent-Györgyi Albert, Nobel díjas tudós így nyilatkozott:

A sejt egy energiával hajtott gép. Ezért vizsgálhatjuk anyagként, de energiaként is. A miénket megelőző minden korábbi kultúrában és gyógyító hagyományban a gyógyítást az energia mozgósításával érték el.”

Gary Craig 2010-ben történt nyugdíjba vonulása után, idejét arra szenteli, hogy kutassa az EFT további lehetőségeit.

 

Szent-Györgyi Albert, az orvostudomány Nobel-díjasa


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol