.

Bebizonyosodott: az anyatejjel táplált gyermekek immunrendszere erősebb mint a tápszeres babákéEddig is tudtuk, de most már orvosilag is bizonyított, az anyatejet nem pótolja semmi.„Három hetes korban a szabályozó T-sejtek száma közel kétszer annyi volt a szoptatott, mint a tápszerrel táplált csecsemőknél” – állítja  Toldi Gergely a Birmingham-i Egyetem kórházának neonatológusa, aki a Conversation című nemzetközi tudományos magazinban számolt be kutatócsoportjának legfrissebb eredményeiről. 
A birminghami kutatócsoport az Allergy című allergiológiai és klinikai immunológiai szakfolyóiratban publikálta  tanulmányát  amely 38 egészséges anya és újszülött vér- és székletmintáinak vizsgálatán alapul. Állításuk szerint az anyatejes táplálás serkenti az immunrendszer kialakulásában kulcsszerepet betöltő szabályozó T-sejtek termelődését. 
 
A kutatók kiderítették mi az oka a szabályozó T-sejtek eltérő mértékű fejlődésének. A szoptatott csecsemők mikrobiomjában a Veillonella és a Gemella baktériumtörzsek nagyobb arányban voltak jelen. „Ezekről a törzsekről ismert, hogy rövid láncú zsírsavakat termelnek, amelyek nélkülözhetetlenek a szabályozó T-sejtek fejlődéséhez és normális működéséhez. Ezen törzsek nagyobb mértékű jelenléte a bélben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szabályozó T-sejtek nagyobb mennyiségben jelenjenek meg a szoptatott csecsemők vérmintáiban” – írja Toldi.

A birminghami neonatológusok szerint a szabályozó T-sejtek korai fejlődése a hatékony immunfunkció kulcsfontosságú eleme: fontos szerepe van az allergiák megelőzésében, és csökkenti az autoimmun rendellenességek kockázatát is.

Toldi kétli, hogy az anyatejet valaha is teljes mértékben utánozni lehetne, de az övékéhez hasonló kutatások segíthetnek a tápszerek lehető legegészségesebbé tételében. 


Forrás: Qubit
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol