.

Bármikor kitörhet a Yellowstone-i szupervulkánA földkerekség leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy olyan vulkán nyugszik, amely hatalmas   fenyegetést jelent Észak-Amerikára és az egész emberiségre

2 millió tonna levegőbe kerülő kénsav, három állam lerombolása, majd 4 méter magas láva- és hamuréteg borítás – néhány valószínű forgatókönyv a Yellowstone-i szupervulkán kitörésének lehetséges következménye közül. 

A földkerekség leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy olyan tüzes bestia nyugszik, amely a legnagyobb fenyegetést jelentheti széles környezetére. A szupervulkán kitörése azonnal milliók életét oltaná ki, 2 millió tonna kénsavat juttatna a légkörbe, három teljes államot rombolna le, amelyeket 4 méter magas láva és hamuréteggel fedne be, a levegő pedig azonnal mérgezővé válna. 
 
 
 
A Yellowestone-i szupervulkán.FORRÁS: SCHISCOM

A tudósok előrejelzése szerint a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljuthat a Yellowstone Nemzeti Parktól. A következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, az élőlények java pedig megfulladna a mérgező levegőben. A hamu 72 óra alatt Európát is elérné, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami világszerte számos faj kihalásához vezetne. A kitörést az úgynevezett vulkanikus tél követné: a Föld átlaghőmérséklete akár egy egész évtizedre 10-15 fokot csökkenhetne a légkörbe került hamu miatt, ami jelentősen megszűri a földfelszínt érő napsugárzást. Ezáltal egy minijégkorszak alakulna ki, amely globális élelmiszerhiányhoz és éhezéshez vezetne. A légkörbe került hamu gyakorlatilag ellehetetlenítené a légi közlekedést is, hiszen a turbinák bármikor leállhatnának repülés közben.

A Yellowstone-i szupervulkán.FORRÁS: SCHISCOM
 

Az óriásvulkán eddig háromszor tört ki: egyszer 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. Magmakamrájában pedig annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont. Sajnos úgy tűnik, hogy újbóli kitörése elkerülhetetlen, csak azt nem lehet tudni, hogy ez 10 vagy 10 000 év múlva következik majd be. A tudósok fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy jobban megismerjék a vulkánkitörések mechanikáját, és ezáltal megjósolhassák a tűzhányók várható viselkedését.

A Yellowstone-i szupervukán.FORRÁS: SCHISCOM

A modern technológiák segítségével munkájuk könnyebb lett: a drónok akár kitörés közben is vehetnek mintát közvetlen közelről, a műholdak pedig a kitörés előtti aktivitást is képesek megfigyelni, és rögzíteni tudják azokat a néhány milliméteres földfelszíni változásokat, amelyek aztán földalatti aktivitás eredményezhetnek. Természetesen a Yellowstone is folyamatos megfigyelés alatt áll: tucatnyi szeizmométer rögzíti a legkisebb földmozgásokat, mérik a folyók kémiai összetételét, sőt még egy gravitációs monitort is beüzemeltek, ugyanis a gravitáció változhat annak függvényében, hogy mennyi magma gyűlt össze a föld alatt.

Dr. Mike Poland, a Yellowstone Nemzeti Park megfigyeléséért felelős vezető.FORRÁS: SCHISCOM

Azonban a kitörés előrejelzése még nem egzakt tudomány, csupán jóslatokra képes: a tudósok csak egy dologban biztosak, hogy a Yellowstone-i szupervulkán egy időzített bomba...

 

(Forrás: SchisCom) 
https://www.origo.hu/tudomany/20220211-allergia.html

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol