.

Bármikor kitörhet a Yellowstone-i szupervulkánA földkerekség leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy olyan vulkán nyugszik, amely hatalmas   fenyegetést jelent Észak-Amerikára és az egész emberiségre

2 millió tonna levegőbe kerülő kénsav, három állam lerombolása, majd 4 méter magas láva- és hamuréteg borítás – néhány valószínű forgatókönyv a Yellowstone-i szupervulkán kitörésének lehetséges következménye közül. 

A földkerekség leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy olyan tüzes bestia nyugszik, amely a legnagyobb fenyegetést jelentheti széles környezetére. A szupervulkán kitörése azonnal milliók életét oltaná ki, 2 millió tonna kénsavat juttatna a légkörbe, három teljes államot rombolna le, amelyeket 4 méter magas láva és hamuréteggel fedne be, a levegő pedig azonnal mérgezővé válna. 
 
 
 
A Yellowestone-i szupervulkán.FORRÁS: SCHISCOM

A tudósok előrejelzése szerint a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljuthat a Yellowstone Nemzeti Parktól. A következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, az élőlények java pedig megfulladna a mérgező levegőben. A hamu 72 óra alatt Európát is elérné, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami világszerte számos faj kihalásához vezetne. A kitörést az úgynevezett vulkanikus tél követné: a Föld átlaghőmérséklete akár egy egész évtizedre 10-15 fokot csökkenhetne a légkörbe került hamu miatt, ami jelentősen megszűri a földfelszínt érő napsugárzást. Ezáltal egy minijégkorszak alakulna ki, amely globális élelmiszerhiányhoz és éhezéshez vezetne. A légkörbe került hamu gyakorlatilag ellehetetlenítené a légi közlekedést is, hiszen a turbinák bármikor leállhatnának repülés közben.

A Yellowstone-i szupervulkán.FORRÁS: SCHISCOM
 

Az óriásvulkán eddig háromszor tört ki: egyszer 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. Magmakamrájában pedig annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont. Sajnos úgy tűnik, hogy újbóli kitörése elkerülhetetlen, csak azt nem lehet tudni, hogy ez 10 vagy 10 000 év múlva következik majd be. A tudósok fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy jobban megismerjék a vulkánkitörések mechanikáját, és ezáltal megjósolhassák a tűzhányók várható viselkedését.

A Yellowstone-i szupervukán.FORRÁS: SCHISCOM

A modern technológiák segítségével munkájuk könnyebb lett: a drónok akár kitörés közben is vehetnek mintát közvetlen közelről, a műholdak pedig a kitörés előtti aktivitást is képesek megfigyelni, és rögzíteni tudják azokat a néhány milliméteres földfelszíni változásokat, amelyek aztán földalatti aktivitás eredményezhetnek. Természetesen a Yellowstone is folyamatos megfigyelés alatt áll: tucatnyi szeizmométer rögzíti a legkisebb földmozgásokat, mérik a folyók kémiai összetételét, sőt még egy gravitációs monitort is beüzemeltek, ugyanis a gravitáció változhat annak függvényében, hogy mennyi magma gyűlt össze a föld alatt.

Dr. Mike Poland, a Yellowstone Nemzeti Park megfigyeléséért felelős vezető.FORRÁS: SCHISCOM

Azonban a kitörés előrejelzése még nem egzakt tudomány, csupán jóslatokra képes: a tudósok csak egy dologban biztosak, hogy a Yellowstone-i szupervulkán egy időzített bomba...

 

(Forrás: SchisCom) 
https://www.origo.hu/tudomany/20220211-allergia.html

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china