.

Balatoni gondolatok az idei Kékszalag vitorlásverseny kapcsán
Múlt század 70-es éveiben az átlagemberek nyaralását Magyarországon a Balaton jelentette. Ebben az időben a külföldi nyaralások lehetősége eléggé korlátozott volt, tehát a "dolgozó nép" nyaranta a magyar tenger mellett pihent.

Tihanyi panoráma
A mai 40-50 évesek közt talán nincs is olyan, akinek ne fűződne valamilyen kellemes élménye a tóhoz. A strandokon, vagy valamelyik mólón ülve csak belemerültünk a tájba és vágyakozva néztük azokat, akik az egyre szaporodó vitorlások valamelyikéről nézhették ugyanezt.
Pedig a vitorlázás Magyarországon hosszú ideig úri sportnak számított, az ötvenes években csak politikai okokból tűrték meg.  A nyugat felé be lehetett mutatni, a népi demokrácia igazi demokrácia, ahol még az ilyen úri kedvtelés is engedélyezett. Aztán teltek múltak az évek és a 60-as évek végén a 70-es évek elején a népi demokrácia funkcionáriusai is felfedezték ennek a sportnak a szépségét. Szaporodtak a vállalati vitorlás sportegyesületek, amelyekben elsősorban a vállalat vezetői élhették ki vitorlázás iránti szenvedélyüket. Az ilyen egyesületekhez tagság kellett, (tagok nélkül nincs egyesület), ezért olyanok is tagok lehettek, akik nem ültek annyira közel a tűzhöz, a felső vezetéshez, csak szerették a vízet a hajókat.
Ebben a tíz-húsz évben ezeken a helyeken a vitorlázó sport új generációja nőtt fel, amely számos elismerést szerzett a Magyarországnak.

1940-ben Kovács Bélát a Hungaria Yacht Klub vezetői segítik ki hajójából egyik megnyert verseny után

A Kékszalag elnevezésű vitorlásversenyt első ízben 1934-ben rendezték. Balatonfüredről indulva a hajóknak el kellett menni Keneséig, aztán Siófok előtti bólya érintésével, egészen Keszthelyig, majd vissza Balatonfüredre. Ez az út 155 km, amit a szélviszonyoktól függően 1-2 napon belül lehet teljesíteni. Az irányt az idők folyamán többször változtatták,  hol Keszthely felé, hol Kenese felé idítják a hajókat.

Nemere II.

Az idei versenyen 522 hajó több, mint 1600 versenyző résztvételével indult. A módosított versenyszabályok szerint itt már az új tervezésű két törzsű hajók is rajthoz állhatnak, amik sokkal gyorsabbak a hagyományos építésű egytörzsű hajóknál. Ez utóbbi típus rekordját a Nemere II. nevű 75 lábas klasszikus formájú hajó 57 évig tartotta. 1955-ben ezt a távot 10 óra 40 perc alatt teljesítette, ami közel 15 km/h sebességnek felel meg, ami vizen ma is irigylésre méltó teljesítmény. Ezt a rekordot 57 évig nem sikerült megdönteni.


Tihany előtt gyülekeznek a hajók

Amennyiben a reggeli kedvező szél megmarad, a leggyorsabb hajók még éjfél előtt célba érhetnek.

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china