.

Baktériumtenyészet a lakásbanA legaktívabb baktériumtenyészet a lakásban: nem a vécé környékén kell keresni

Az ember nem is sejti, mennyi kórokozót rejt egy mindennapi használati tárgy.


A használt törölközők irdatlan mennyiségű baktériumot rejtenek, ezáltal a különféle fertőző betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozhatók. Bár képtelenség 100%-osan megszabadulni a tőlük, egyetlen módja van a védekezésnek: a gyakori mosás.

Valahányszor megtörölközöl, átveszed a ruhán megbúvó baktériumokat, melyeknek tökéletes táptalajt biztosít a nedves közeg. Első körben az Arizonai Egyetem végzett kutatást a témával kapcsolatban, a végeredmények pedig nem kecsegtetnek sok jóval: kiderült, hogy a coliform és az E.coli baktériumok egyaránt megtalálhatók a konyharuhában és a törölközőben. Előbbi 90, utóbbi 14%-os előfordulást mutatott. Ezek a kórokozók felelősek az ételmérgezésért, illetve a vastagbélgyulladást okozó betegségekért. Ez korántsem véletlen, hiszen a nedvesség remek búvóhelyet nyújt a patogén baktériumoknak. Ráadásul a legtöbben majdhogynem a lakás egész területén használnak törölközőt.

A szalmonella túlélheti a mosást

Charles Gerba, a kutatás egyik vezetője szerint pillanatok alatt megfertőzödhetsz, ha beletörlöd egy ruhába a kezed, két nap elteltével pedig már annyi E.coli lehet a törölközőben, hogy akkor se kapnál többet, ha beledugnád a fejed a vécébe. Ami még elkeserítőbb, hogy a szalmonella és az E.coli sok esetben még mosás után is ott lappang az anyagokban, újranedvesedés során pedig ismét aktivizálódhat.

Susan Whittier, a New York-i Presbiteriánus és Orvosi Egyetem mikrobiológiai tanszékének igazgatója még egy fontos veszélyre igyekszik felhívni a figyelmet. Az MRSA-fertőzés, más néven Staphylococcus aureus minden emberi szervezeteben megtalálható, ami teljesen normális és többnyire nem okoz gondot. Ugyanakkor a bélrendszerben, a bőrön és a légutakban is jelen lévő baktérium bekerülhet más szövetekbe, ahol komoly fertőzést, illetve gyulladást okozhat. A gyógyulási folyamat igen hosszadalmas, ráadásul nem is egyszerű, mivel az MRSA ellenállhat az antibiotikumos kezeléseknek.

A Staphylococcus aureus legtöbbször sérülések által, vagy a testnedveken keresztül kerülhet be a szervezetbe. Ennek valószínűsége különösen gyakori azokon a helyeken, ahol többen használják ugyanazt a ruhát. Még 2003-ban ugrásszerűen megnőtt az MRSA-val regisztrált betegek száma egy Los Angeles-i egyetemista focicsapatban, egy nem sokkal később publikált kutatásban pedig megállapították, hogy a járvány megjelenése a közös törölközőhasználat számlájára írható.

Whittier szerint az ideális az lenne, ha minden másnap megejtene az ember egy törölközőmosást. Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor sem árt odafigyelni a tisztítási technikára: a konyharuhát és a törölközőt lehetőleg 90 fokon kell mosni, mert rengeteg baktériumnál ennél alacsonyabb hőfokon beindul a szaporodás.

A szakember hozzátette, hogy természetesen nem minden baktérium veszélyes, de a törölközők miatt lényegében a lakáson belül bárhol fennállhat a fertőzés veszélye. Kiváltképp igaz ez, ha betegen törölközöl vagy ugyanazt a ruhát több felületen is használod.

 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol