.

Baktériumtenyészet a lakásbanA legaktívabb baktériumtenyészet a lakásban: nem a vécé környékén kell keresni

Az ember nem is sejti, mennyi kórokozót rejt egy mindennapi használati tárgy.


A használt törölközők irdatlan mennyiségű baktériumot rejtenek, ezáltal a különféle fertőző betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozhatók. Bár képtelenség 100%-osan megszabadulni a tőlük, egyetlen módja van a védekezésnek: a gyakori mosás.

Valahányszor megtörölközöl, átveszed a ruhán megbúvó baktériumokat, melyeknek tökéletes táptalajt biztosít a nedves közeg. Első körben az Arizonai Egyetem végzett kutatást a témával kapcsolatban, a végeredmények pedig nem kecsegtetnek sok jóval: kiderült, hogy a coliform és az E.coli baktériumok egyaránt megtalálhatók a konyharuhában és a törölközőben. Előbbi 90, utóbbi 14%-os előfordulást mutatott. Ezek a kórokozók felelősek az ételmérgezésért, illetve a vastagbélgyulladást okozó betegségekért. Ez korántsem véletlen, hiszen a nedvesség remek búvóhelyet nyújt a patogén baktériumoknak. Ráadásul a legtöbben majdhogynem a lakás egész területén használnak törölközőt.

A szalmonella túlélheti a mosást

Charles Gerba, a kutatás egyik vezetője szerint pillanatok alatt megfertőzödhetsz, ha beletörlöd egy ruhába a kezed, két nap elteltével pedig már annyi E.coli lehet a törölközőben, hogy akkor se kapnál többet, ha beledugnád a fejed a vécébe. Ami még elkeserítőbb, hogy a szalmonella és az E.coli sok esetben még mosás után is ott lappang az anyagokban, újranedvesedés során pedig ismét aktivizálódhat.

Susan Whittier, a New York-i Presbiteriánus és Orvosi Egyetem mikrobiológiai tanszékének igazgatója még egy fontos veszélyre igyekszik felhívni a figyelmet. Az MRSA-fertőzés, más néven Staphylococcus aureus minden emberi szervezeteben megtalálható, ami teljesen normális és többnyire nem okoz gondot. Ugyanakkor a bélrendszerben, a bőrön és a légutakban is jelen lévő baktérium bekerülhet más szövetekbe, ahol komoly fertőzést, illetve gyulladást okozhat. A gyógyulási folyamat igen hosszadalmas, ráadásul nem is egyszerű, mivel az MRSA ellenállhat az antibiotikumos kezeléseknek.

A Staphylococcus aureus legtöbbször sérülések által, vagy a testnedveken keresztül kerülhet be a szervezetbe. Ennek valószínűsége különösen gyakori azokon a helyeken, ahol többen használják ugyanazt a ruhát. Még 2003-ban ugrásszerűen megnőtt az MRSA-val regisztrált betegek száma egy Los Angeles-i egyetemista focicsapatban, egy nem sokkal később publikált kutatásban pedig megállapították, hogy a járvány megjelenése a közös törölközőhasználat számlájára írható.

Whittier szerint az ideális az lenne, ha minden másnap megejtene az ember egy törölközőmosást. Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor sem árt odafigyelni a tisztítási technikára: a konyharuhát és a törölközőt lehetőleg 90 fokon kell mosni, mert rengeteg baktériumnál ennél alacsonyabb hőfokon beindul a szaporodás.

A szakember hozzátette, hogy természetesen nem minden baktérium veszélyes, de a törölközők miatt lényegében a lakáson belül bárhol fennállhat a fertőzés veszélye. Kiváltképp igaz ez, ha betegen törölközöl vagy ugyanazt a ruhát több felületen is használod.

 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china