.

Baelo Claudia a több mint 2000 éves római város romjai SpanyolországbanBaelo Claudia egy ókori római város Hispaniában,  Romjai Dél- Spanyolországban. Bolonia falu közelében az Atlanti-óceán partján találhatók Tarifától 22 kilométerre.   

A Gibraltári-szoroshoz közel fekvő város eredetileg halászfalu volt. Várossá a Kr.e. 2. század végén fejlődött, és több száz évig meghatározó szerepe volt a római birodalomban kedvelt halszósz (garum) előállításában és kereskedelmében.A városról készült makett

A város fénykorát időszámításunk kezdetén élte. A 2. század közepén azonban a város hanyatlásnak indult, valószínűleg egy nagy földrengés következtében, amely Baelo Claudia nagy részét elpusztította. Ekkor még sok mindent helyreállítottak. A 3.században rendszeressé váltak a barbár kalózok támadásai. Ez tovább csökkentette a város lakosságát és az előállított halszósz mennyiségét. Bár a 6. században mutatkozott némi fellendülés, régi jelentőségét már nem érte el. Kereskedelme visszaesett, lakói apránként elvándoroltak.

Az ásatások során egy római város legátfogóbb maradványait tárták fel az Ibériai-félszigeten.
 


A város romjai
 
Hamar kiépült a vízvezeték, amely a halszósz készítéshez nélkülözhetetlen vizet biztosította.
 
Ezekben a kádakban érlelték a garumot
 
A halszósz készítő mesterek közel laktak munkájukhoz, érleléskor kevergetni és figyelni kellett az erjedő elegyet. 
 

Egy garum készítő mester házának maradványa

Fénykorában a város kőfallal és 40 őrtoronnyal volt körülvéve. Ezen belül létezett bíróság, helyi szenátus, levéltár, négyszögletes fórum, (nyilvános tér, ahol az emberek találkozhattak,) fürdőházak, piac 14 üzlettel, három templom a különböző istenségeknek, és egy 2000 főt befogadó színház.  

Ebben a korban a a színészek mindegyike férfi volt, még a női szerepekben is, ahol a megjelenített személyre jellemző álarcot viseltek Négy vízvezeték látta el vízzel a várost. A csatorna hálózat romjai is fejlett várostervezésre utalnak. Az Ibériai-félszigeten egyetlen más lelőhelyen sem lehet megtalálni a római városépítés olyan sokféle maradványát, mint Baelo Claudiában. 

A régészeti terület látogatói központjában  2007 óta múzeum van. ahol további érdekességek és leletek láthatók.

P.R.  


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol