.

Az USA 13,5 tonnával ad nyomatékot az iránnal folytatott tárgyalásoknak 


Fegyver az iráni atomlétesítmények ellen

B-2 Spirit lopakodó és a legnehezebb amerikai bomba, a 13,5 tonnás Massive Ordnance Penetrator (MOP)B-2 Spirit lopakodó és a legnehezebb amerikai bomba, a 13,5 tonnás Massive Ordnance Penetrator (MOP)

A jelenleg Iránnal folyó béketárgyalások célja, hogy az iráni atomenergia (pontosabban: atombomba) fejlesztésének ügyében átfogó megállapodás születhessen. Az iráni félre az érveken kívűl katonai nyomás is nehezedik, aminek egyik hathatós eszköze a mélyen föld alá rejtett atomlétesítmények elpusztítására kifejlesztett szuper bomba.

Megállapodás híján, illetve a tárgyalások teljes sikertelensége esetére létezik egy „B” terv a Massive Ordnance Penetrator (MOP), azaz a Beoing által gyártott 13 608 kilogrammos bomba formájában.

Michael Crowley, a politico újságírója szerint az USA legalább három tesztkilövést hajtott végre az új mexikói sivatagban, amelyekhez B-2 Spirit bombázókat használtak, hogy leteszteljék az amerikai haderő aduászát a nukleáris hatalmak közé befurakodni kívánó ellenfelekkel szemben.

A Pentagon egy volt munkatársa szerint, aki látta a tesztekről készült felvételeket, a 6 méter hosszú és 15 tonna súlyú MOP ereje „felfoghatatlan”.

A felvételek nem publikusak, de az alábbi képen működés közben látható a kissebb robbanóerővel rendelkező BLU-109-es bomba segíthet elképzelni a MOP hatásmechanizmusát. A bunkerromboló bombák először áthatolnak a célpont védelmi rétegén és csak azután robbannak.


<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XHKkzuU2qtE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A BLU-109 242 kilogrammos robbanófejjel rendelkezik, súlya pedig 1 tonna. Ezzel szemben a MOP összesen 2400 kilogramm robbanótöltettel van felszerelve, tehát a fenti példánál tízszer nagyobb erejű.

A MOP a világ legnagyobb nem nukleáris fegyvere. Komoly és rendkívül szilárd fizikai védelemmel ellátott földalatti létesítmények megsemmisítéséhez fejlesztették ki, mivel képes 60 méter földrétegen és 18 méter vastag betonon is áthatolni a detonáció előtt.

Az Iránnal folytatott tárgyalások meghiúsulása esetén az USA az egykor titkosnak számító Fordow-i nukleáris létesítményt támadná meg, ami egy sziklás hegység belsejében található és kifejezetten légi támadások elleni védelemmel szerelték fel. A Fordow-ban található centrifugák alkalmasak a nukleáris fegyverek építéséhez szükséges uránium dúsításához.


A bomba és a célba vett iráni atomlétesítmény külszíni épülete

A MOP mérete és képességei ellenére a Fordow-i létesítmény megsemmisítése nem lenne egyszerű feladat. A Politico szerint ehhez több B-2 Spirit bombázó egyidejű bevetésére lenne szükség, hogy egyszerre lehessen bejuttatni a MOP bombákat a hegy mindkét oldala felől.

A Wall Street Journal megjegyzi, hogy a MOP-ot éppen ilyen támadásokra fejlesztették ki és eleve páros bevetésre szánták, mivel az első bomba készíti elő az utat a második számára, ezzel megkettőzve a behatolás erejét.

Persze egy ilyen támadás egyéb nehézségeket is gördítene az Egyesült Államok elé.

Oroszország például áprilisban oldotta fel a 2010-ben aláírt légvédelmi rakétarendszerek szállítására vonatkozó tilalmat Iránnal szemben, ami azt jelenti, hogy készek eladni a 200 kilométeres hatótávolságú, több célpont egyidejű követésére és megsemmisítésére képes Sz-300-as rakétavédelmi rendszert Irán számára.

Egy ilyen rendszer telepítése lényegesen megnehezítené a célpont megközelítését. - írja az idők jelei a Business Insider cikke alapján

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china