.

Az új felfedezések átírják a középkori Távol-kelet történelmétAz utóbbi évtizedek egyik legfontosabb régészeti felfedezése lehet, amit hivatalosan csak hétfőn fognak bejelenteni kutatók, de a Guardian már szombaton lelőtte a poént. E szerint több olyan középkori város romjait sikerült most megtalálni Kambodzsában, Angkor Wat templomváros közelében, melyek eddig ismeretlenek voltak a számunkra.

Az ausztrál régész, Damian Evans felfedezése majd a Journal of Archaeological Science című folyóiratban fog megjelenni, de azt már tudni róla, hogy levegőből alkalmazott lézeres technológiával sikerült a 900-1400 éves városok romjaira bukkanni a trópusi esőerdő alatt.

Állítólag egyes városromok akkora kiterjedésűek, mint a jelenlegi főváros, Phnompen.

Angkor Wat (AFP PHOTO / Alex Ogle)

A kutatás során egy 1900 négyzetkilométeres területet vizsgáltak át, és az eddigi eredmények alapján elképzelhető, hogy a 12. században itt feküdt a világ legnagyobb birodalma.

Azt már egy ideje sejteni lehetett, hogy egy város feküdhetett a Kulen hegy alatt, ezt már Evans és csapatának 2012-es eredményei is igazolták. Akkor az Európai Kutatási Tanács finanszírozott további kutatásokat a számára, ennek eredményeit mutatja majd be hétfőn Londonban.

Az eredményekből az is kiderül, hogy az itt fekvő városokban olyan vízelvezető rendszert építettek ki, amiről azt gondolták eddig a történészek, hogy ilyen technológia még évszázadokig nem is létezett. A felfedezések jelentősen átalakíthatják azt is, amit a khmer birodalom történetéről eddig tudhattunk.

A városok felfedezéséhez helikopterekről vettek lézeres rétegmintákat az erdő felett. Régészek egybehangzó állítása szerint ez lehet az elmúlt időszak legfontosabb felfedezése. (Guardian)


Az újonan felfedezett romvárosok


Mindent elnyelt a dzsungel

 


https://www.theguardian.com/world/2016/jun/11/lost-city-medieval-discovered-hidden-beneath-cambodian-jungle
http://444.hu/2016/06/11/hatalmas-varosok-romjait-fedeztek-fel-a-kambodzsai-dzsungel-alatt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol