.

Az ősi megalodon cápát nagy fehér fajtársai győzték le a régmúltban 

A frankfurti Goethe Egyetem új tanulmánya szerint a modern nagy fehér cápák táplálkozási versengés útján járulhattak hozzá a gyakran megalodon névvel illetett óriásfogú cápák kihalásához.

 
Azz óriásfogú cápa (Otodus megalodon, Carcharocles megalodon, vagy Carcharodon megalodon) tudományos fajneve, azaz a megalodon, magyarul „nagy fogat" jelent. Az egyik legnagyobb hal, amely valaha élt a Földön, amely körülbelül 23–3,6 millió évvel ezelőtt létezett. Naponta 2500 kiló táplálékot fogyasztott, és átlagos testmérete háromszorosa volt a jelenlegi legnagyobb fehér cápákénak.A MEGALODON EREJE OLYAN FÉLELMETES VOLT, HOGY EGYETLEN HARAPÁSA ELÉG ERŐSNEK BIZONYULT VOLNA AHHOZ, HOGY EGY NORMÁL MÉRETŰ AUTÓT ÖSSZEROPPANTSON.

Ami azonban a túlélést illeti, már mások az esélyek. A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a viszonylag gyengébb és kisebb fehér cápa ezen a téren ugyanis legyőzte a megalodont.

EGY KUTATÓCSOPORT MOST A NAGY FEHÉR ÉS A MEGALODONCÁPÁK FOGZOMÁNCÁNAK CINKTARTALMÁT ELEMEZTE, AMELY SZÁMOS FONTOS RÉSZLETET TÁRT FEL A MODERN ÉS A KIHALT CÁPAFAJOK EGYÜTTÉLÉSÉNEK IDEJÉBŐL.
 
A C. megaldon volt minden idők legnagyobb húsevő cápája   FORRÁS: AFP/HUGO SALAIS

A cink izotópjai ugyanis magyarázatot adhatnak a cápák étrendjére vonatkozóan. A Goethe Egyetem kutatócsoportja egy egyedi módszert fejlesztett ki a cápák étkezési viselkedésének és trofikus szintjének (a táplálékláncban elfoglalt helyük) tanulmányozására cink-izotópok segítségével. A fogakban megőrzött cinkizotóp értékek elemzésével hasonlították össze 13 kihalt cápafaj étrendjét 20 élő cápával. A cink tehát ebben az esetben egy környezeti markert jelent.
Számos állat, beleértve a cápákat is, fogzománcába beépül a cink, így a nehezebb és könnyebb cinkizotópok aránya jelzi, hogy egy állat milyen magasan helyezkedik el a táplálékláncban– mondta Jeremy McCormack, a frankfurti Goethe Egyetem kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Vagyis következtethetünk ma relatív trofikus szintre, ha összehasonlítjuk a cink izotóp arányát a különböző állatok vagy egyedek zománcában.


Egy méretes megalodon fog, az állat felső állkapcsából  FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Amikor a kutatók elemezték a nagy fehér cápa és az Otodus megalodon (mindkét faj együtt létezett a pliocén korszakban) cinkizotóp értékeit azt találták, hogy az értékek átfedésben vannak. Ezek az eredmények azt jelentik, hogyA KÉT CÁPAFAJ EGYÜTT ÉLT ÉS VERSENGETT UGYANAZÉRT A ZSÁKMÁNYÉRT A KORAI PLIOCÉN IDŐSZAKBAN (MINTEGY 2,58-5,33 MILLIÓ ÉVVEL EZELŐTT).A szakemberek szerint valószínűleg ugyanazt a szerepet töltötték be a táplálékláncban, ami azt jelenti, hogy versenyeztek egymással. A tudósok szerint még több, ehhez hasonló, cink-izotópokkal végzett kutatás jelentős információkat tárhat fel a kihalt tengeri fajok táplálkozási szokásairól és evolúciós jellemzőiről.

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20220601-a-megalodon-capat-a-nagy-feher-capak-gyoztek-le.html#:~:text=A%20frankfurti%20Goethe,%C3%A9s%20evol%C3%BAci%C3%B3s%20jellemz%C5%91ir%C5%91l.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china