.

Az ősi megalodon cápát nagy fehér fajtársai győzték le a régmúltban 

A frankfurti Goethe Egyetem új tanulmánya szerint a modern nagy fehér cápák táplálkozási versengés útján járulhattak hozzá a gyakran megalodon névvel illetett óriásfogú cápák kihalásához.

 
Azz óriásfogú cápa (Otodus megalodon, Carcharocles megalodon, vagy Carcharodon megalodon) tudományos fajneve, azaz a megalodon, magyarul „nagy fogat" jelent. Az egyik legnagyobb hal, amely valaha élt a Földön, amely körülbelül 23–3,6 millió évvel ezelőtt létezett. Naponta 2500 kiló táplálékot fogyasztott, és átlagos testmérete háromszorosa volt a jelenlegi legnagyobb fehér cápákénak.A MEGALODON EREJE OLYAN FÉLELMETES VOLT, HOGY EGYETLEN HARAPÁSA ELÉG ERŐSNEK BIZONYULT VOLNA AHHOZ, HOGY EGY NORMÁL MÉRETŰ AUTÓT ÖSSZEROPPANTSON.

Ami azonban a túlélést illeti, már mások az esélyek. A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a viszonylag gyengébb és kisebb fehér cápa ezen a téren ugyanis legyőzte a megalodont.

EGY KUTATÓCSOPORT MOST A NAGY FEHÉR ÉS A MEGALODONCÁPÁK FOGZOMÁNCÁNAK CINKTARTALMÁT ELEMEZTE, AMELY SZÁMOS FONTOS RÉSZLETET TÁRT FEL A MODERN ÉS A KIHALT CÁPAFAJOK EGYÜTTÉLÉSÉNEK IDEJÉBŐL.
 
A C. megaldon volt minden idők legnagyobb húsevő cápája   FORRÁS: AFP/HUGO SALAIS

A cink izotópjai ugyanis magyarázatot adhatnak a cápák étrendjére vonatkozóan. A Goethe Egyetem kutatócsoportja egy egyedi módszert fejlesztett ki a cápák étkezési viselkedésének és trofikus szintjének (a táplálékláncban elfoglalt helyük) tanulmányozására cink-izotópok segítségével. A fogakban megőrzött cinkizotóp értékek elemzésével hasonlították össze 13 kihalt cápafaj étrendjét 20 élő cápával. A cink tehát ebben az esetben egy környezeti markert jelent.
Számos állat, beleértve a cápákat is, fogzománcába beépül a cink, így a nehezebb és könnyebb cinkizotópok aránya jelzi, hogy egy állat milyen magasan helyezkedik el a táplálékláncban– mondta Jeremy McCormack, a frankfurti Goethe Egyetem kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Vagyis következtethetünk ma relatív trofikus szintre, ha összehasonlítjuk a cink izotóp arányát a különböző állatok vagy egyedek zománcában.


Egy méretes megalodon fog, az állat felső állkapcsából  FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Amikor a kutatók elemezték a nagy fehér cápa és az Otodus megalodon (mindkét faj együtt létezett a pliocén korszakban) cinkizotóp értékeit azt találták, hogy az értékek átfedésben vannak. Ezek az eredmények azt jelentik, hogyA KÉT CÁPAFAJ EGYÜTT ÉLT ÉS VERSENGETT UGYANAZÉRT A ZSÁKMÁNYÉRT A KORAI PLIOCÉN IDŐSZAKBAN (MINTEGY 2,58-5,33 MILLIÓ ÉVVEL EZELŐTT).A szakemberek szerint valószínűleg ugyanazt a szerepet töltötték be a táplálékláncban, ami azt jelenti, hogy versenyeztek egymással. A tudósok szerint még több, ehhez hasonló, cink-izotópokkal végzett kutatás jelentős információkat tárhat fel a kihalt tengeri fajok táplálkozási szokásairól és evolúciós jellemzőiről.

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20220601-a-megalodon-capat-a-nagy-feher-capak-gyoztek-le.html#:~:text=A%20frankfurti%20Goethe,%C3%A9s%20evol%C3%BAci%C3%B3s%20jellemz%C5%91ir%C5%91l.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol