.

Az Octavius megfagyott legénysége
A 18.-19. század tengerészeinek körében nem volt idegen a szellemhajók története. Ezekről a legénység nélkül haladó hajókról különös, misztikus legendák keringtek.  Amikor a kikötői kocsmákban szóba került egy ilyen hajó, elhalkultt  a zsibongás és mindenki a történetre figyelt.

Az egyik ilyen történet szerint 1775. október 11-én a Herald nevű bálnavadász hajó legénysége egy meglehetősen rossz állapotban lévő, kétárbócost vett észre, mikor Grönland nyugati részénél hajóztak. Miután a közelébe érkeztek, látták, hogy semmi mozgás nincs a fedélzetén.
 

 
A Herald kapitánya 5 matrózt küldött át a különös hajóra, hogy kiderítsék mi történt. Se kiabálásukra, se a zajra, ahogy felmásztak a fedélzetre, nem jött elő senki. Elsőként a kaptány kabinjába mentek, ahol meglátták az asztal melletti karosszékben ülő, jéggé fagyott kapitányt. Kezében toll, előtte a hajónapló, aminek lapjai szétszóródtak és odafgytak az asztalhoz.

 
A kabin másik oldalán a padlón feküdt egy szintén jéggé fagyott női holttest. Az ágyon pedig állig betakarózva egy 5-6 éves fiú feküdt. A hajón szolgáló 28 matróz a fedélközben fagyott halálra. A hideg konzerválta állapotukat, és úgy néztek ki, mintha csak néhány napja haltak volna meg. 
 
A tengerészek, mint tudjuk, igen babonás népség, jobbnak látták gyorsan elhagyni ezt a kísértet hajót, mielőtt a halottak szelleme rájuk telepszik. Nem kutakodtak tovább, magukhoz vették a hajónapló mozdítható részét, de nagy sietségükben nem foglalkoztak a napló asztalhoz fagyott lapjaival, csak vitték ami a kezükben maradt.

A napló utolsó bejegyzése 1762. november 11-re datálódik, a következő 13 évről semmi nem tudni. Valószínű, hogy a különös,  gyorsan bekövetkező fagyhalál ezekben a napokban történhetett.

Mint kiderült, a napló az Octavius nevű hajóé volt, amely 1761-ben hagyta el Angliát, hogy Kínába vigye rakományát. A hajón a kapitányon a feleségén és a kapitány kisfián kívül még 28 tengerész indult útnak. Kínába az út viszontagségai miatt késve érkeztek.
A kaptány  visszafelé a gyorsabb haladás érdekében a hírhedt északnyugati átjárót választotta, de élve ezen nem jutottak keresztül.  A hajó végül megtalálta az átjárót, és át is haladt rajta, ám ezt már szellemhajóként, kitéve a természet elemeinek, a fedélzetén egyetlen élőlény nélkül. Az Octavius 13 évnyi sodródás után került Grönland nyugati vizeire, ahol a Herald bálnavadász hajó talált rá.

Ez a legenda az elmúlt évszázadokban színesedett, részletekkel gazdagodott, és még a szellemvilág is szerepet kapott benne.
A történet egyik 1905-ös változata szerint – amely David Meyer brit szerző tollából származik – a tengerjáró valódi neve Gloriana volt, míg a legkorábbi változatában – amely 1828. december 13-i dátummal, egy philadelphiai újságban jelent meg, a hajó nem volt megnevezve.
 

 
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china