.

Az idén szeptember 23-án, vasárnap kezdődik az őszA nyár végén óhatatlanul elérkezik az a pillanat ahonnan rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák. 2018-ban ez a pillanat szeptember 23-án 01:54:56-kor köszönt be. Ezzel bekoszöntött a csillagászati ősz. Ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú, de következő napokban kezdenek megnyúlni az éjszakák.
 

Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig. E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.


Még néhány napig nem érezzük a változást, de a nappalok rövidülését hamarosan megtapasztaljuk. Azért nem kell elkeseredni, az ősz is tartogat szép napokat.
 

A szüret minden faluban különleges, mulatságokkal kísért esemény, amikor az égész év fáradságos munkájával termelt szőlő vagy az asztalra, vagy a szőlőprésbe kerül.


 

Az ősz varázslatos színeket fest a fák leveleire. Ilyenkor érdemes kirándulni a természetbe és gyönyörködni a színek kavalkádjában.

Vagy csak egyszerűen élvezni a simogató, lágy napsütést.

Gyönyörködjünk az ősz szépségeiben, mert a természet csodás világa békét, megnyugvást ad lelkünknek.

 

 

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol