.

Az idén szeptember 23-án, vasárnap kezdődik az őszA nyár végén óhatatlanul elérkezik az a pillanat ahonnan rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák. 2018-ban ez a pillanat szeptember 23-án 01:54:56-kor köszönt be. Ezzel bekoszöntött a csillagászati ősz. Ezen a napon az éjszaka és a nappal egyforma hosszú, de következő napokban kezdenek megnyúlni az éjszakák.
 

Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig. E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.


Még néhány napig nem érezzük a változást, de a nappalok rövidülését hamarosan megtapasztaljuk. Azért nem kell elkeseredni, az ősz is tartogat szép napokat.
 

A szüret minden faluban különleges, mulatságokkal kísért esemény, amikor az égész év fáradságos munkájával termelt szőlő vagy az asztalra, vagy a szőlőprésbe kerül.


 

Az ősz varázslatos színeket fest a fák leveleire. Ilyenkor érdemes kirándulni a természetbe és gyönyörködni a színek kavalkádjában.

Vagy csak egyszerűen élvezni a simogató, lágy napsütést.

Gyönyörködjünk az ősz szépségeiben, mert a természet csodás világa békét, megnyugvást ad lelkünknek.

 

 

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china