.

Az idén szeptember 23-án lesz egyforma hosszú a nappal és az éjszakaAz univerzum végtelenségében a Naprendszer csupán egy jelentéktelen porszem és ennek a porszemnek is csupán egy apró részlete a Föld, az emberiség otthona, amit a világegyetem törvényei uralnak.


Vannak dolgok, amiket az emberek már ősidőktől fogva észrevettek, mivel ezek az események minden évben szabályszerűen ismétlődnek. Ezek a ciklikus események a kozmosz törvényeinek következményei. Ezek megfigyelése adott támpontot az ősi csillagászoknak valamilyen naptár megalkotására. Ezekben jelezték a földeken végzendő munkák idejét, ezekhez tudták igazítani ünnepeiket, és ezek alapján tudták követni az idő múlását.
 

Szeptember végén egyre laposabb szögben süt a nap

Már az ősi népek is megfigyelték az év négy nevezetes időpontját. A tavaszi, őszi nap-éj egyenlőséget, valamint a nyári és az téli napfordulót. Ezek ismeretében tevékenységüket, életvitelüket a következő időszakokhoz tudták igazítani.
 


A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik. (A déli féltekén e napon kezdődik a csillagászati tavasz.) Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél, a déli féltekén mindez fordítva történik, hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő.

 A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje. A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém az ősz szimbóluma, a temetők halottak napi dísze.

Ezen a napon egyenlő erővel bír a fény és a sötétség, ami különböző hiedelmeket éltet. A régi hiedelmek szerint ilyenkor nem győzhetnek sem a jó sem a rossz szellemek, mert erejük kiegyenlített.
 
A kelták ilyenkor látogatták a temetőt, emlékeztek mag halottaikról, mivel úgy gondolták, az ártó szellemek ezen a napon pihennek.

Régi magyar népszokás szerint ezen az éjszakán ünnepet ültek, amikor a termények begyűjtésének, valamint az utána következő pihenésnek örvendeztek  Ez a beérett termés, a betakarítás ünnepe volt. Ez a szokás a nagyüzemi gazdálkodás térnyerésével mára feledésbe merült.

Amit viszont nem merül feledésbe, mivel minden nap tapasztaljuk, a sötétség egyre erősebb kiteljesedése. Ez egészen a téli napfordulóig árnyékolja be napjainkat. December 22. után kezdődik a következő csillagászati év, ami a természetnek megújulást az embereknek új kezdést, új reményt jelent.


A sötétség és a fény viadala már évmilliárdok óta tart, de sem a Földön, sem az univerzumban nem győzhet egyik sem. Ha nincs sötét nem vesszük észre a fényt sem.  A világmindenség egyensúlyához mindkettőre szükség van, amit a Földön a folytonosan ismétlődő napéjegyenlőségek végtelen sora jelképez.
Címkék: 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china