.

Az idén megerősödik az El NinjoAz El Ninjo spanyol eredetű szó, kisfiút jelent. Az idén viszont úgy néz ki a kisfiúból nagyfiú lett, mert rekord erősséggel aktiválja a hurrikánokat ez a természeti jelenség


Rekord számú hurrikán/tájfun szeli át jelenleg a Csendes-óceánt. Az eddigi 3 vihar, a Kilo, az Ignacio és a Jimena nevekre hallgat - amik Hawaii felé tartanak. De a legfrissebb hírek és képek szerint egy újabb, negyedik is kezd formálódni mellettük a Csendes-óceán keleti részén, aminek ideiglenesen a 14E nevet adták.
Ez az első alkalom, hogy három - 4-es kategóriájú - hurrikán vonatozzon egymás után...

A jelenséget az El Nino erősödésének számlájára írják, miután a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja kijelentette nemrégiben, hogy az idei El Nino olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható, amik 1997-98-as rekordévben pusztítottak.
 
A  kialakuló negyedik hurrikán elhelyezkedése

A NASA Terra nevű műholdja készítette ezeket a felvételeket a már kialakult és tomboló három hurrikánról.
 
Az El Nino ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.
Az idei El Nino a NOAA szerint "jelentős és erősödik". Mivel az év második felében a jelenség minden idők második legerősebbike, így a Bruce Lee nevet kapta. A szakemberek véleménye szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015–2016 telén az északi féltekére vonul, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tartani fog még. 

Fényörvény

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol