.

Az idén június 20-ra esik a nyári napfordulóEzen a nevezetes napon ér el a Nap látszólagos égi útjának legészakibb pontjához.

Az év legrövidebb éjszakáját követő hajnalon eddig minden évben sokan figyelték a napfelkeltét Stonehenge-nél.

Idén ez a sokaság a járványhelyzetre való tekintettel elmarad, de napfordulót a természet nem halasztja el. A Nap rendületlenül járja tovább évmilliárdok alatt kitaposott útját.

.Az év legrövidebb éjszakája vár ránk szombaton, itt a nyári napforduló. De vajon miért esik idén 20-ára, amikor tavaly 21-én volt? És miért Szent Iván éjjelét tartják a legrövidebbnek, mikor arra csak napokkal később kerül sor? Mi az oka, hogy évente más napra eshet a napforduló?

A naptári és a csillagászati év különbsége

A hétköznapi életben használt naptári év alapesetben pontosan 365 napig tart. A csillagászati év - vagyis az az idő, ami alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot - ennél valamivel hosszabb, 365 nap és körülbelül 6 óra. A különbséget négyévente a szökőnapok korrigálják.

Emiatt változik a napforduló időpontja.. Szökőévek utáni években 6-6 órával későbbre tolódik, majd négy év elteltével 18 órával korábbra kerül. Így míg tavaly 21-én késő délután volt, idén, mivel 2020 szökőév, már 20-án éjfél előtt bekövetkezik a napforduló.

Így vált el a napforduló a nyárközéptől

Szintén a naptár az oka annak, hogy elvált egymástól a csillagászati esemény és ünnepe. Az év legrövidebb éjszakája ősidők óta különleges, hiedelmekben gazdag nap volt.
 

A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek.  A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak. 


Az egyik hiedelem szerint, aki átmegy a tüzön, az sérthetetlenné válik.


A dátumot még a régi, római naptár alapján tették június 24-ére, ami a maga idejében pontos volt. A későbbi naptárreformok következtében azonban 24-e elvált a csillagászati jelenség tényleges időpontjától. Így a napforduló rendre több nappal megelőzi a Szent Iván-éjet,

Vasárnap beköszönt a csillagászati nyár

 

Aki korán kel, megnézheti a csillagászati nyár első napfelkeltéjét

Ebben az időszakban egyre rövidebbek lesznek a nappalok és hosszabbak az éjszakák. Ez a folyamat a téli napfordulóig tart, ami után a nappalok hossza kezd növekedni. Ez így megy az idők kezdetétől az idők végezetéig

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol