.

Az elsivatagosodás ellen küzdenek Délkelet-SpanyolországbanSpanyolország délkeleti térségét az elsivatagosodás fenyegeti. Az eltelt fél évszázadban 30 ezer négyzetkilométer félig kiszáradt terület alakult ki. Az évszázad végéig Spanyolország 70%-a így fog kinézni, ha minden változatlan marad.  Európa legkiaszottabb övezetében Spanyolország  megkezdte a terület rekuperációját. Ezzel a klímaváltozás hatását is csökkenti.
 


Elsivatagosodott terület Kelet-Spanyolországban, Almeria közelében


Országunkan ez a klímaváltozás egyik tűzfészke. Ha nem teszünk semmit, rövidesen sivataggá válik. Elérkeztünk a válságos pillanatig – mondja Dietmar Roth, az AlVelAl fejlesztési társulás projektkoordinátora.

Itt egy közcélú magánvállalkozás 50 ezer őshonos fát telepített azzal a céllal, hogy megakadályozza a talajeróziót és 30 tonna termőföld elvesztését négyzetkilométerenként.

Olyan, mint egy kísérleti telep. Hogy mi a célunk? Egyfelől a mikroklíma kialakítása, másrészt a víz megőrzése, vagyis a vízforrások kezelése – folytatta Dietmar Roth.

A víz megőrzéséhez elengedhetetlen a zöld lepel kialakítása. Így jut a víz a talajba abban a térségben, ahol a csapadék mennyisége alig 200 milliméter négyzetméterenként – évente.
 


Minden csepp víz fontos


A Föld évi 1 millimétert veszít szerves felületéből. Létfontosságú minden cseppnyi nedvesség megőrzése azelőtt, hogy a terület terméktelen homoksivataggá alakulna át – jelentette Almeríából, Jaime Velázquez, az Euronews riportere.

Több mint 300 termelő, állattenyésztő és vállalkozó egyesítette erejét a térség termékenységének megőrzése érdekében. Rafael Ordinas a farmján hagyja, hogy gaz nőjön a mandulafák tövében. Ezt legelik a birkái, majd cserébe trágyázzák ültetvényét. A szántást a legszükségesebbre korlátozza, hogy a talaj megtartsa a nedvességet és organikus gazdagságát.

Az itt alkalmazott praktikákkal jobban megőrizzük a talaj termékenységét. Tovább tartja meg a csapadékot. Ily módon harcolunk a klímaváltozás és az elsivatagosodás ellen – magyarázza a körülményeket a gazda, Rafael Ordinas.

Rafael és társai abban bíznak: sikerül bebizonyítaniuk, hogy a talpra állított mezőgazdaság is lehet jövedelmező, a többi gazdát pedig meggyőzniük, hogy hagyjanak fel a régi és fenntarthatatlan gyakorlattal.

A klímaváltozás az ajtón kopogtat. A homoksivatagban pedig semmi sem fog teremni.


<iframe width="640" height="372" src="https://www.youtube.com/embed/q3ddnPtIssY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china