.

Az elsivatagosodás ellen küzdenek Délkelet-SpanyolországbanSpanyolország délkeleti térségét az elsivatagosodás fenyegeti. Az eltelt fél évszázadban 30 ezer négyzetkilométer félig kiszáradt terület alakult ki. Az évszázad végéig Spanyolország 70%-a így fog kinézni, ha minden változatlan marad.  Európa legkiaszottabb övezetében Spanyolország  megkezdte a terület rekuperációját. Ezzel a klímaváltozás hatását is csökkenti.
 


Elsivatagosodott terület Kelet-Spanyolországban, Almeria közelében


Országunkan ez a klímaváltozás egyik tűzfészke. Ha nem teszünk semmit, rövidesen sivataggá válik. Elérkeztünk a válságos pillanatig – mondja Dietmar Roth, az AlVelAl fejlesztési társulás projektkoordinátora.

Itt egy közcélú magánvállalkozás 50 ezer őshonos fát telepített azzal a céllal, hogy megakadályozza a talajeróziót és 30 tonna termőföld elvesztését négyzetkilométerenként.

Olyan, mint egy kísérleti telep. Hogy mi a célunk? Egyfelől a mikroklíma kialakítása, másrészt a víz megőrzése, vagyis a vízforrások kezelése – folytatta Dietmar Roth.

A víz megőrzéséhez elengedhetetlen a zöld lepel kialakítása. Így jut a víz a talajba abban a térségben, ahol a csapadék mennyisége alig 200 milliméter négyzetméterenként – évente.
 


Minden csepp víz fontos


A Föld évi 1 millimétert veszít szerves felületéből. Létfontosságú minden cseppnyi nedvesség megőrzése azelőtt, hogy a terület terméktelen homoksivataggá alakulna át – jelentette Almeríából, Jaime Velázquez, az Euronews riportere.

Több mint 300 termelő, állattenyésztő és vállalkozó egyesítette erejét a térség termékenységének megőrzése érdekében. Rafael Ordinas a farmján hagyja, hogy gaz nőjön a mandulafák tövében. Ezt legelik a birkái, majd cserébe trágyázzák ültetvényét. A szántást a legszükségesebbre korlátozza, hogy a talaj megtartsa a nedvességet és organikus gazdagságát.

Az itt alkalmazott praktikákkal jobban megőrizzük a talaj termékenységét. Tovább tartja meg a csapadékot. Ily módon harcolunk a klímaváltozás és az elsivatagosodás ellen – magyarázza a körülményeket a gazda, Rafael Ordinas.

Rafael és társai abban bíznak: sikerül bebizonyítaniuk, hogy a talpra állított mezőgazdaság is lehet jövedelmező, a többi gazdát pedig meggyőzniük, hogy hagyjanak fel a régi és fenntarthatatlan gyakorlattal.

A klímaváltozás az ajtón kopogtat. A homoksivatagban pedig semmi sem fog teremni.


<iframe width="640" height="372" src="https://www.youtube.com/embed/q3ddnPtIssY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol