.

Az elefántok húsa is jó volt az ibériai ősembereknek
Elefántok húsát ették és csontjaikból velőt szopogattak azok az emberek, akik a középső kőkorszak (127 ezer-40 ezer éve) idején a Manzanares folyó közelében, a mai Madrid környékén éltek.


Európai elefánt.

Egy spanyol kutatás mutatta ki ütögetés és vágás nyomait egy, a területen talált elefánt csontjain. Mivel a történelem előtti időkben a vadászat idő- és energiaigényes feladat volt, ha egy elefántot tudott elfogni, az őskori ember kihasználta minden porcikáját a zsákmánynak  – olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.

A 84 ezer éve Madrid területén élő emberek nemcsak a vastagbőrű húsát, hanem a csontvelejét is elfogyasztották. Mostanáig a tudományos élet kételkedett abban, hogy az őskori populáció körében megszokott gyakorlat volt az elefánt fogyasztása, mivel eddig nem találtak ezt bizonyító csontmaradványokat.
 

A most megtalált csontok a palaeoloxodon nemhez tartozó őselefántokéi voltak. A kutatók a hús eltávolítása során keletkezett vágásnyomokat, valamint annak felnyitásakor keletkezett ütésnyomokat találtak rajtuk. Ez az első elefántlelet ilyen nyomokkal. A lelőhelyen kova- és kvarcitkőből készült tárgyakat is találtak.

A madridi Complutense Egyetem, a madridi Afrikai Emberi Evolúciós Intézet és az Emberi Evolúció Spanyol Nemzeti Intézete által végzett közös feltárás során 82 csontmaradványt és 754 eszközt találtak a Manzanares folyó partján fekvő 255 négyzetméteres területen. A kutatók eredményeiket a Journal of Archeological Science című folyóiratban publikálták, ahol megemlítik: ez a legrégebbi bizonyítéka az elefánt fogyasztásának.

Az vastagbőrűeket nemcsak elejteni, elfogyasztani sem könnyű. Az elejtett prédából – legyen a vadász ember vagy más ragadozó – elsőként a belső szerveket fogyasztották el. A mostani leletek segítenek a kutatóknak, hogy megállapítsák, ki foglalt helyet elsőként „a lakomán” és hogy vajon az emberek megölték-e az elefántot vagy csak a tetemet találták meg.


Forrás: nyest.hu


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china