.

Az az igazi TeslaNikola Tesla szabad energia autója


Nikola Tesla 1931 nyarán a New York állambeli Buffalo városka lakóit igencsak meglepte, amikor a korszak egyik luxusautójával, egy Pierce Arrow-val suhant el előttük, benne középkorú útitársával. 
 

Napjainkra a Tesla név összefonódott Elon Musk cége által gyártott elektromos autókkal. Gazdaságos üzemeltetés nagy hatásfokú energia hasznosítás, zéró kérosanyag kibocsájtás. Nagyjából ezzel lehet jellemezni az elektromos autókat. De a gyártás ötlete nem az ő fejéből pattant ki.
A 20. század feltaláló zsenije, NIcola Tesla 1931-ben nagy sorozatban gyártható elektromos autókat képzelt el, aminek egy példányát el is készítette. A legérdekesebb az egészben, hogy a működéshez szükséges energiát nem akkumlátorokból, hanem valamilyen különleges dobozból nyerte

 

Nem maga a látvány volt az érdekes, hanem az, hogy az autó hangtalanul, nesztelenül, kipufogógázok kibocsátása nélkül haladt, meglehetősen nagy sebességgel.

1930-ban , az akkor már 70 éves Nikola Tesla, megkérte unokaöcscsét, Petar Savot (aki 1899-ben született Szerbiában), hogy jöjjön New Yorkba.1931-ben Petar segítségével Tesla egy egészen különleges autót alkotott, ami elektromos árammal működött, de az áramot nem akkumulátorok szolgáltatták.

Amennyire ma vissza lehet következtetni, ez volt az első autó, amely az úgynevezett „szabad energiát” használta üzemanyagként. Az autó óriási orr-részéből a motort kivették, de a kuplungot, a sebességváltót és a fő erőátviteli szerkezeteket a helyükön hagyták.
A feljegyzések szerint a benzinmotor motor helyére egy nagy, hengeres, teljesen zárt, léghűtéssel ellátott villanymotor került, amelynek 1 méter volt a hossza és 65 centiméter az átmérője.

Egy körülbelül 60 x 25 x 15 centiméteres, a műszerfal elé szerelt dobozban volt elhelyezve. A konverter, ami ezt a különleges energiát elektromos energiává átalakította, 12 vákuumcsövet tartalmazott, melyekből három – a feljegyzések szerint – 70-L-7-es típusú volt.

Ebből a konverterből egy körülbelül 1,8 méter hosszú antenna jött ki. A dobozból még két vastag rúd nyúlt ki körülbelül 10 centiméteres távolságra.

Az autó úgy indult, hogy Tesla benyomta ezeket a rudakat, mondván, hogy „na mostmár megjött a teljesítmény”: A motor maximális fordulatszáma 1800 fordulat/perc értéket ért el.

Ha az energiaellátó konverter nem a motort hajtotta, akkor egy egész házat ki lehetett vele világítani. Egy hétig tartott a teszt. Az autó 90 mérföldes óránkénti sebességet ért el.

Nem volt hát roszszabb, mint a kor jó minőségű benzin hajtóanyagú autói. A járókelők néha észrevették, hogy nincs kipufogócső, se füst, se zaj, se más szennyezés a jármű körül.

Nikola Tesla szerette volna sorozatban gyártani ezt a járművet, azonban a gazdasági világválság, vagy valami más ok miatt, a Pierce Arrow cég hamarosan tönkrement, és nem tudtak Tesla találmányával foglalkozni.

forrás:Egely György:Tiltott találmányok

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol