.

Az anyatej leiskolázza a gyógyszeripartA kutatók a természetes anyatejben leltek rá egy olyan proteinre, mely képes legyőzni a legerősebb, legellenállóbb baktériumokat is.


Évente közel 50.000 amerikai hal meg antibiotikum rezisztens (antibiotikumoknak ellenálló) fertőzések miatt. Ez a szám közel évi 10 millióra rúghat majd 20150-re, ha nem tesz valamit az orvostudomány.
Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok fajtája riasztó mértékben emelkedik. Úgy tűnik, közeleg az antibiotikum utáni kor, vagyis az az időszak, amikor a betegségeket okozó baktériumokra többé nem hatnak a ma ismert gyógyszerek.
 

A gonorrhoea-ért felelős baktérium

A kutatók az elmúlt néhány évben találtak már gyógyíthatatlan trippert, szuperbaktériummá váló E.colit, az antibiotikumoknak ellenálló szalmonellát, és számos más, ismert kórokozó felturbózott változatát. Ráadásul már létezik antibiotikum-evő baktérium is.

Ha baktériumok a természetben evolúció útján jöttek létre, akkor a természet bizonyára megalkotta ennek ellenszerét is, gondolták a kutatók. Ezért az anyatej összetevőit vizsgálták meg alaposabban, mivel az anyatejet 2-3 éves korukig is kapó csöpségek, statisztikailag kimutathatóan, kevesebb fertőzést kapnak, mint a főként bébi ételeken táplált társaik.
 

Nyelvünk alakulását mutatja az anyatejen élő babák elnevezése. Ezeket a néhány hónapos, járni, beszélni nem tudó, anyatejet szopizó csöpségeket réges-régen csecs-evőnek hívták.  Az idők folyamán ez a szóösszetétel változott meg és a csecsmő szó vette át a csecs-evő szó szó jelentését.


Az anyatejnél nincs egészségesebb


A vizsgálatok felfedték, hogy az anyatejben  található laktoferrin nevű protein feladata a testidegen baktériumok távoltartása, az anyaméhben pedig ez a protein védi a magzatot a különböző bakteriális fertőzésektől. Könnyen lehet, hogy a laktoferrin lesz a baktériumok elleni harc végső megoldása. A vegyület hatására ugyanis az antibiotikum rezisztens baktériumok is elpusztulnak.

Életünket burokban kellene élni, ha a fertőzések veszélyét el szeretnénk kerülni.

A kutatók eljutottak a protein fragmentáció teljes feltérképezéséhez. A következő lépésben talán képesek lesznek ebből egy olyan új szert kifejleszteni, ami megöli az antibiotikum rezisztensé vált baktérium törzseket. - írja a világtitkai

 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol