.

Az angolok egyszerű módszerrel küzdenek a túlszaporodott szürke mókusok ellen: megeszikEgy átgondolatlan betelepítés folyományaként ma már csak 150 ezer európai mókus (Sciurus vulgaris) él az Egyesült Királyságban, míg az Észak-Amerikában őshonos, igen alkalmazkodó keleti szürkemókusból már ötmillió. Mivel a szigetországban kevés természetes ellensége van a szürkemókusnak (Sciurus carolinensis), az 1889-es betelepítés óta akadálytalanul növeli élőhelyét a nála törékenyebb alkatú, vörös bundás európai rokon kárára.

Meg is érkezett a válasz az emberektől: egyre többet esznek az invazív rágcsálókból. A felfutás persze inkább abból fakad, hogy az éttermek igyekeznek minél fenntarthatóbb forrásból, kevesebb állatkínzás árán beszerezni az alapanyagokat, ezért nőtt az érdeklődés a vadhús iránt, azon belül is azon fajok iránt, amelyeknek az állományát egyébként is gyéríteni szokták. A fent már vázolt okokból a keleti szürkemókus éppen ilyen faj.


Mókusleves gazdagon


A szakácsok a mókushúst mindenféle formában, például palacsintába, lasagnába töltve tálalják. Egyikük, Ivan Tisdall-Downes, aki a londoni Borough Market területén vezet éttermet, a mókus hátsó lábaiból főz ragut lassú tűzön. Rendszeres vaddisznóhús-beszállítója szokta ellátni alapanyaggal, amikor a vadászok éppen ritkítják a szürkemókus-állományt. Tisdall-Downes szerint a vendégek egyre inkább igénylik a vadhúst, hogy ezzel ne járuljanak hozzá az állatok nagyipari tartással együttjáró szenvedéséhez, illetve hogy minimalizálják ökológiai lábnyomukat, és ne vigyenek be a szervezetükbe olyan anyagokat, amelyek a nagyüzemi állattartás és - feldolgozás során kerülnek a húsba. Nem csoda, hogy a mókushús is egyre népszerűbb.

Az éttermes valóságos dicshimnuszt zengett a mókushúsról, amely szerinte az egyik legfenntarthatóbb fehérjeforrás, íze hasonlatos a nyúléhoz, de annak mellékíze nélkül. Sovány, egészséges, „szép fehér hús” – jellemezte az alapanyagot. Már 2011-ben is hasonló érveket sorakoztatott fel a mókusevés mellett egy edinburgh-i étterem-tulajdonos.

A Forest Side nevű Michelin-csillagos étterem üzemeltetője, Kevin Tickle a maga előnyére fordítja, hogy a környéke európaimókus-menedékhely lett. Az északnyugat-angliai Cumbria megyében működő vendéglő 2016-os megnyitása óta az étlapon tartja a mókus valamilyen formáját. Tickle, aki úgy fogalmazott, a szürkemókus „valóságos istencsapása”, maga is szokott vadászni, és az invazív mókusfaj példányaira is lő, úgyhogy magától értetődő volt számára, hogy a mókust meg is főzze.


Mókus pecsenye a Wild Meat honlapjáról


Tickle szerint a vendégek lelkesednek a szokatlan fogásért, és a Telegraphnak beszállítók is megerősítették, hogy egyre népszerűbb a szürkemókus húsa. A Wild Meat nevű vadhússzállító cég tulajdonosa, Robert Gooch úgy érzékeli, hogy az elmúlt öt évben nőtt meg igazán a mókus iránti kereslet az országban, ma már ez a harmadik legnépszerűbb termékük az őz, a szarvas és a fácán után.

Egy mókus egy embert lakat jól (egy kifejlett példány súlya a 350-től a 800 grammig terjed), és a cég weboldala szerint az ára 5 font (valamivel több mint 1800 forint). Gooch szerint a vevőket az hajtja a vadhús felé, hogy nem akarnak annyi szenvedést okozni a vágóhídi állatoknak, illetve hogy az amúgy is kényszerű gyérítés által a húsevés egyik legfenntarthatóbb formájához jutnak. Nem beszélve arról, hogy a vadhús egy paleo diétának is az ékköve lehet.

Forrás: Qubit

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china